Банкеръ Daily

Финансов дневник

Японската централна банка понижи инфлационните прогнози

Централната банка на Япония  ревизира надолу своите инфлационни прогнози. Въпреки това, институцията не разшири стимулиращите мерки, което е сигнал, че тя ще продължи да провежда досегашните си парична политика, освен ако някакви сериозни пазарни шокове не заплашат да дерайлират крехкото възстановяване на японската икономика.

Очаквано от финансовите пазари, банката запази без промяна основната краткосрочно лихва на ниво от -0,1% и потвърди новата си цел, определена на предходното заседание, да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Днешното решение беше взето със 7 срещу 2 гласа, като членовете на банката Сато и Куичи гласуваха против контролирането на доходността на дългосрочните японски облигации близо до нулата и против размера на програмата за покупки на активи.

В същото време централната банка ревизира надолу своите досегашни прогнози за потребителската инфлация в средносрочен план, разширявайки по този начин времевия диапазон в който дългосрочната инфлация ще нарасне до целевото ниво от 2 на сто. Японската централна банка вече очаква инфлацията през следващата финансова година, която ще приключи през март 2018-а година, да нарасне с 1,5% вместо с 1,7% според предишната прогноза, направена през юли, след което да нарасне през финансовата 2018-/2019-а година до 1,7% вместо с 1,8 на сто. Това означава, че банката увеличава с една година срока в който очаква потребителските цени да доближат важното целево ниво от 2% - през фискалната 2018-а година вместо през фискалната 2017-а година.

Банката запази без промяна своите прогнози за растеж на японската икономика за настоящата фискална година с 1% и с 1,3% през следващата фискална година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във