Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЯПОНСКА БАНКА СЕ ОГЛЕЖДА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В КИТАЙ

Японската Бенк ъф Токио-Мицубиши Ю Еф Джей (Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ) - най-голямата по размер на активите (1.6 трлн. щ. долара) банка в света, която отвори врата за клиенти на 4 януари, вече търси подходяща китайска кредитна институция, в която да инвестира. Това е очевиден знак, че след десет години въздържание японските банкери институции отново насочват погледите си навън.
Бенк ъф токио Мицубиши Ю Еф Джей е базовата банка на финансовата групировка Мицубиши Ю Еф Джей - една от трите големи структури, доминиращи пазара на дребни банкови услуги в Япония. Нейният говорител Такаши Майва заяви в средата на миналата седмица, че ръководството обмисля да вложи пари в китайска банка, но не даде никакви подробности. А местният вестник Йомиюри съобщи на 4 януари, че базираният в Токио кредитор води преговори за покупката на дял от Бенк ъф Чайна (Bank of China) до март, като се позова на пожелал анонимност добре информиран източник. Бенк ъф Чайна е една от четирите основни търговски банки на Китай. Тя вече е привлякла 3.1 млрд. щ. долара от консорциум под ръководството на английската Роял бенк ъф Скотлънд (Royal Bank of Scotland) и от държавната финансова групировка на Сингапур Темасек (Temasek), преди да пусне първоначална публична емисия с номинал 8 млрд. щ. долара през тази година.
За разлика от другите чуждестранни банки, включително Бенк ъф Америка (Bank of America), Ю Би Ес (UBS) и Ейч Ес Би Си (HSBC), които вече направиха ключови инвестиции в Китай, японските кредитни институции са по-предпазливи. Мицубиши Ю Еф Джей досега е създала бизнес връзки с две по-дребни китайски банки и се очаква първа от японските играчи да се обвърже с кредитор от съседния азиатски колос, за да предлага кредитни карти и други дребни услуги там. Според в Йомиюри, ръководство й водело преговори с китайското правителство за размера на инвестицията.
Ако навлязат в Китай, японските банки ще получат по-висок доход по натрупаните 922 млрд. щ. долара депозити, отколкото у дома, прогнозират анализатори. Повечето кредитори от Страната на изгряващото слънце бяха принудени да се въздържат от задгранични вложения след колапса на местните фондови борси и на пазара на имоти през 90-те години на ХХ век. Той ги декапитализира и принуди правителството на страната да предприеме действия за финансовото им оздравяване. В момента обаче много от големите банкови групировки вече приключват с изплащането на държавните пари, което се очаква да стане до 31 март, и вече не трябва да държат средства за тази цел. И тъй като кредитният ръст на японския пазар все още е хилав, те започват да гледат навън.
Мнозина експерти от бранша коментират, че противоречията в Китай по повод чуждестранните инвестиции в местни държавни банки може да усложни бъдеща сделка на Мицубиши ю Еф Джей с Бенк ъф Чайна. Политиката на Пекин за задграничните инвестиции бе критикувана като прекалено либерална, а директорът на Бенк ъф Чайна заяви, че кредитната институция няма да приема повече задгранични инвеститори след Темасек и консорциума на Роял бенк ъф Скотлънд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във