Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И Васил Божков протяга ръце към ТБ "Виктория"

Поредното състезание за придобиването на ТБ "Виктория", която е 100% собственост на Корпоративна банка, обещава да бъде интересно. Най-малкото заради участниците в него. На 24 юли синдиците на Корпоративна търговска банка публикуваха имената на инвеститорите, обявили  интереса си да закупят  "ТБ Виктория". Срокът за подаване на писма за интерес във връзка с тази продажба изтече на 21 юли 2017 г.  в 14:00 ч. местно време. Дотогава са постъпили писма от Инвестбанк АД, от Българо-американска кредитна банка АД, от Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и от Green Finance GmbH - австрийски инвестиционни компании, които в случая действат съвместно. Кандидат е и българското дружество "Вабо Интернал" АД.

Първите двама кандидати - Инвестбанк на Петя Славова и БАКБ на Цветелина Бориславова, участваха и в предишния  търг за ТБ "Виктория", но тогава офертите им се оказаха по-слаби от тази на "Търговска банка Д". Тя  обаче впоследствие бе отхвърлена от БНБ като кандидат, защото заяви, че няма да погълне ТБ "Виктория", а ще я развива като самостоятелна кредитна институция. В  резултат на това тогавашният търг се провали и синдиците на КТБ бяха принудени да обявят нова процедура. В нея "Търговска банка Д" не участва. Във финансовите среди се говори, че тя е насочила вниманието си към евентуално придобиване на  "Токуда Банк", но докато няма официално съобщение по случая, това си остават спекулации.

В сегашния търг за ТБ "Виктория" има двама нови кандидати. Австрийската група е съставена от три инвестиционни дружества, които се занимават с портфейлни инвестиции. От сайтовете им трудно може да се разбере кой стои зад тях и какво е привлякло интереса им точно към банка от България. В случая не трябва да се забравя, че от зората на демокрацията и пазарната икономика у нас през австрийски компании  - в  това число и в банковия  ни сектор, влизаха и излизаха много капитали, реално изнесени от България. Факт е обаче, че поне едно от дружествата - Kerbler Holding GmbH, се е вгледало доста настойчиво в ТБ "Виктория". То участваше и в предния търг за банката, в  състава на консорциум, в който  водеща бе българската застрахователна компания "Лев Инс". Освен това Kerbler Holding GmbH и неговият учредител Гюнтер Керблер са сред най-големите акционери (като общ брой акции) в австрийската Wiener Privatbank. Керблер е член на надзорния й съвет. Въпросната банка е малка инвестиционна институция с активи от малко над 505 млн. евро, но година по-рано е погълнала Valartis bank. Доколкото подобни инвестиционни структури в Австрия извършват доверителни операции, където търговската тайна е строго защитена от закона, не може да се каже дали сегашният австрийски консорциум иска да купи ТБ "Виктория" като стратегически инвеститор или играе за интересите на трети лица, които предпочитат да останат в сянка.

Случаят с  "Вабо Интернал" АД обаче е най-интересен. Според Търговския ни регистър това е фирма, създадена буквално преди седмици - през юли 2017-а. Нейни акционери са две еднолични дружества с ограничена отговорност - "Вабо 2012" и "Нове Интернал". И на двете собственик е  известният бизнесмен Васил Божков. Той е и в съвета на директорите на "Вабо Интернал".

Васил Божков е живата история на българския икономически преход. В обществото е известен с широките си интереси в хазартния бизнес и в инфраструктурата, както и с колекционерската си страст. Навремето той бе един от учредителите на групата на едрите индустриалци - Г-13, в която влизаха фигури като Илия Павлов, Валентин Моллов, Емил Кюлев, Георги Агафонов, собствениците на ТУРИСТСПОРТБАНК, на АГРОБИЗНЕСБАНК и други знакови бизнес фигури от времето на прехода. За разлика от повечето от тях обаче, Божков не изгоря в пламъците на финансовата криза през 1996-1997-а. Банката, която създаде - "Българска Търговска и Индустриална банка", той успя навреме  да продаде на "Мултигруп" на Илия Павлов, който впоследствие я вля в своята Кредитна банка, а тя през 1998-а бе обявена в несъстоятелност.

През 2000-а обаче "Йорсет Холдингс (България)" ЕООД, която бе собственост на едноименна лихтенщайнска компания, купи активите на фалиралата Първа частна банка. Купи ги на търг, на който успя да надвие българската държава, като предложи да разпредели между кредиторите на ПЧБ около 15 млн. лева. Още тогава се заговори, че зад този купувач стои Васил Божков. Тези подозрения се появиха, когато се разбра, че в началото на юни 2000 г. "Занзи холдингс" - кипърска офшорка, която е акционер в няколко дружества на "Нове холдинг" на Васил Божков, е предоставила гаранция от 5 млн. г. марки в държавната по това време БУЛБАНК, а това било  едно от обезпеченията,  срещу които банката отпусна кредит от 15 млн. лв. на "Йорсет Холдингс (България)" ЕООД, за да купи ПЧБ.

След сделката за ПЧБ Божков не се е проявявал  с опити за инвестиции в банковия сектор. Но досега. Въпросът е дали той наистина иска да се върне като играч във финансово-кредитната система, или играе за интереса на някой друг инвеститор, който за момента иска да остане в сянка (т.нар. фондиране).

Както и да се развие сегашният търг за ТБ "Виктория", трябва да се има предвид, че банката може да купи онзи инвеститор, който ще  даде най-добрата оферта, но и ще получи одобрението на БНБ. Това става ясно и от съобщението на синдиците на КТБ, в което се казва: "Предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, вкл. и съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган - Българската народна банка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във