Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И ТЕКСИМБАНК ПРЕСЛЕДВА ИВАН ЗОГРАФСКИ В СЪДА

БУЛБАНК не е единствената заплаха за кесията на Иван Зографски - собственик на софийския хотел Кемпински-Зографски. На 23 април 2001 г. Върховният касационен съд окончателно потвърди становищата на всички по-низшестоящи инстанции, които от 1997 г. насам определяха, че хотелът, известен до 1994 г. като Японския, трябва да плати на БУЛБАНК 5 млн. щ. долара. Той стана собственост на Бай Иван през 1994 г. само срещу 31.3 млн. щ. долара, платени с български брейди облигации, които Зографски закупи за около 17 млн. щ. долара.
Точно за тези брейди книжа в момента бизнесменът е преследван съдебно от ТЕКСИМБАНК. През 1994 г., когато подготвя сделката за Японския, той сключва договор с банката, която се ангажира да закупи от негово име и за негова сметка облигации по външния ни дълг. Тя осигурява ценните книжа чрез своя акционер - лихтенщайнската фирма Патон Анщалт, но Зографски не спазва уговорката и купува брейдита от друга институция при по-ниска цена. Шефовете на ТЕКСИМБАНК обаче твърдят, че за да изпълнят договора със своя клиент, са направили разходи за 1.5 млн. г. марки и настояват той да им ги възстанови.
Верен на стила си, Иван Зографски отказва да плати на ТЕКСИМБАНК и влиза в конфликт с тогавашният председател на надзорния й съвет и основен акционер Георги Найденов. Преговорите между двамата не дават резултат и през 1995 г. банката подава срещу новия собственик на Японския иск в съда. Спорът се точи близо шест години по различни инстанции и в момента по него се чака решение от Софийския апелативен съд. Междувременно през октомври 1998 г. Георги Найденов почина, но неговата дъщеря Мариета Найденова, която оглави надзорния съвет на ТЕКСИМБАНК, няма намерение да забрави за дълга от 1.5 млн. г. марки на Зографски.
Парите са нужни на кредитната институция, чиято капиталова база е около 12 млн. лв., но в началото на тази година тя бе принудена да задели големи провизии по вземанията си от свои длъжници. А това води до намаляване на капиталовата база, която според Закона за банките не може да е под 10 млн. лева. Според изпълнителната директорка на ТЕКСИМБАНК Мария Виделова, в момента въпросът с капитала е решен, тъй като основните акционери на кредитната институция Патон Анщалт, Мариета Найденова и сестра й Павлина Данчева са го попълнили с над 1 млн. лева. Вноската е оформена като подчинен срочен дълг, който се включва в собствения капитал и участва при формирането на капиталовата база на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във