Банкеръ Daily

Финансов дневник

И шефът на "Креди Сюис" не вярва, че инфлацията е временна

Антонио Орта-Осорио

Отхвърлянето на ускоряващата се инфлация като временно явление от много централни банки крие рискове. Отрицанието може да забави корекцията на паричната политика и тя да дойде много по-късно, отколкото е необходимо, обяви главният изпълнителен директор на "Креди Сюис" Антонио Орта-Осорио.

"Последните индикатори са, че временната инфлация може би няма да е толкова временна", заяви банкерът, който е поредният опонент на защитаваната от ЕЦБ позиция, че покачването на цените ще се успокои през следващата година и няма да са изпълнени условията за покачване на лихвените проценти, които от години са исторически ниско равнище. 

Реално рискове за централните банки има. От една страна ако инфлацията се окаже временна, те може да покачат лихвените проценти прекалено агресивно. От друга обаче, ако инфлацията е по-дълготрайна, те може да закъснеят с корекцията на лихвената и паричната си политика. 

Прекъсванията на веригата за доставки и рязкото увеличение на цените на енергията сега движат очакванията за пазарна инфлация, които според Орта-Осорио биха били важни при определянето на това какво се случва с дългосрочните лихвени проценти и кривата на доходността.

Ако лихвените проценти започнат да се покачват агресивно, преди икономиките да успеят да намалят задлъжнялостта си, "това би било най-голямата заплаха" за страни като Португалия, която има третия по големина държавен дълг в Европейския съюз: 135% от БВП през 2020 г., отбеляза още директорът на "Креди Сюис".

На противоположното мнение е гуверньорът на централната банка на Португалия и член на борда на ЕЦБ Марио Сентено. Той казва, че ускоряващата се инфлация действително е временно явление, което е задвижвано от скоростта на възстановяване и прекъсването на веригата на доставки, но без вторични ефекти от пазара на труда върху цените в Европа.

"Паричната политика трябва да е наясно със своите възможности. Тя не може да разреши шоковете в предлагането на стоки и услуги. В този момент трябва да бъдем търпеливи", акцентира централният банкер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във