Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И Пощенска банка продава имоти на Валентин Захариев

Мениджърите на търговските банки могат и да си мислят, че най-лошото с необслужваните кредити е зад гърба им, но проблемът продължава да напомня за себе си от обявите за принудителна продан на съдия-изпълнителите. Този месец шампион по изнесени на търг имоти е Пощенска банка. Нетолкова с броя им, колкото с размера на цените, от които ще започне наддаването. При това става дума за сериозни терени като размер, като местоположение и като предназначение.


Първият случай е с три имота, намиращи се между бул. Тодор Александров и ул. Опълченска в столицата. Те са собственост на Грийн Инвест България ООД, която на свой ред е притежание на две кипърски компании. Ипотеката върху имотите обезпечава кредит за 4.78 млн. евро, а първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е близо 16.9 млн. лева. Според запознати със случая експерти в недвижимостите става дума за инвестиция, която няколко гръцки предприемачи са направили през кипърските си компании у нас. Но кризата е провалила бизнес плановете им. Въпреки това от данните в обявата за търга се вижда, че стойността на имотите покрива два пъти размера на заема. Запознати твърдят, че гърците имат само временни затруднения и очакват проблемният кредит между тях и банката да бъде решен с извънсъдебно споразумение и до продажба въобще да не се стига.


Много по-драматично изглежда случаят с продажбата на двадесет и шест сгради в южната индустриална зона на Пловдив. Те са собственост на Фин тех маш АД - фирма, работеща в областта на машиностроенето, инструменталната екипировка, малогабаритна селскостопанска техника и резервни части. Дружеството се управлява от Валентин Захариев. Същият бизнесмен, който дълго време бе собственик на металургичния комбинат Кремиковци и под чието управление рухна ОЦК Кърджали.


Според документите, посочени в обявата за търг, сградите са ипотекирани като обезпечение по три заема. Двата са от Пощенска банка, като първият от 5 млн. евро е от 2008-а, а вторият за 2 млн. евро - от 2010-а. Освен това има учредени ипотеки и в полза на швейцарската Креди Сюис, която покрива дълг от над 13.83 млн. евро. Общият размер само на тези три задължения е повече от 20.83 млн. евро, а цената, от която ще започне наддаването, е 6.83 млн. лева. И дори да се намери заинтересован инвеститор, който да я плати, с парите ще бъдат покрити малка част от вземанията на двамата кредитори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във