Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И ПИБ СМЯТА ДА СЕ ПРОБВА ЗА ПОКУПКАТА НА ЦКБ

Финансовата къща Фина С купи от Корпоративна банка голямата част от акциите й в Централна кооперативна банка. Сделката е сключена на 5 юли 2001 г., като финансовата къща е придобила акции с общ номинал от 1.6 млн. лв. (9.7% от капитала на ЦКБ) по цена от 65 стотинки за една акция с номинал от 1 лев. Така за продадения пакет ценни книжа Корпоративна банка е получила 1.04 млн. лв., а само преди три месеца - през февруари, тя придоби от ЛВК Гъмза 19.43% от ЦКБ по цена 60 стотинки за 1 лев. След тази сделка Корпоративна банка ще увеличи своята печалба и ще подобри капиталовата си база и капиталовата си адекватност. Освен това нейна собственост остават още 9.73% от акциите на ЦКБ. Корпоративна банка смята да ги предложи на купувача, който придобие акциите (32.78%) на Банковата консолидационна компания в ЦКБ. Същият потенциален инвеститор ще може да закупи и придобитите от Фина С ценни книги.
Кандидат-купувачи за кооперативната банка не липсват. Вестник БАНКЕРЪ научи, че пред консолидационната компания своя интерес вече са заявили собствениците на ЕВРОБАНК - словашкият фонд Истрокапитал и Първа инвестиционна банка. И докато словаците не крият апетитите си отдавна, то интересът на ПИБ е новост. Но дали той ще прерасне в нещо повече от обикновено любопитство, ще се разбере, според шефовете на ПИБ след като направят пълно проучване на финансовото и правното състояние (дю дилиджънс) на ЦКБ.
От кооперативната банка не се отказва и Райфайзенбанк (България). Йохан Йонах, председател на управителния й съвет, обаче съобщи, че преди да започнат конкретни преговори по условията за покупката мениджърите на Райфайзен също искат да направят основно проучване.
За да установят пълен контрол върху кооп-трезора, инвеститорите трябва да придобият 51% от капитала му. За тази цел е достатъчно да закупят пакетите от акции, които са собственост на БКК, на Корпоративна банка и на Фина С. Само че банковата консолидационна компания все още не е избрала метода, по който ще продаде своите 32.78% от капитала - чрез преговори с потенциален купувач или като предложи акциите на фондовата борса.
На 3 юли се проведе заседание на надзорния съвет на ЦКБ, който все още не е регистриран в съда. На него подуправителката на БНБ Емилия Миланова, която представлява БКК само за това заседание на надзора, е предложила да бъде избран управителен съвет. Останалите членове на надзора на ЦКБ обаче са се противопоставили на тази идея.
Според изпълнителния директор на Корпоративна банка Цветан Василев, ако консолидационната компания не намери подходящ купувач за ЦКБ, управляваната от него кредитна институция ще предложи сама да купи акциите на БКК. Василев твърди, че Корпоративна банка е готова да прибегне и към този ход, за да защити интересите си, още повече че имала и средства, и мениджърски потенциал да закупи и да управлява успешно ЦКБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във