Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И ОБЩИНСКА БАНКА ПОИСКА МИНЕРАЛБАНК

Продажбата на фалирала банка у нас винаги е свързана с доста емоции и МИНЕРАЛБАНК няма да бъде изключение от това правило. До момента всичко около продажбата й вървеше доста спокойно и дори скучно, а повечето финансисти прогнозираха, че най-късно в средата на януари 2001 г. председателстваната от Емил Кюлев РОСЕКСИМБАНК ще придобие активите на МИНЕРАЛБАНК. Единствената интрига бе около сумата, която купувачът ще разпредели между кредиторите на фалиралата банка. РОСЕКСИМБАНК предложи 19.213 млн. лв., на колкото бяха оценени активите на МИНЕРАЛБАНК от СЛ Компания. В проектодоговора между банката и синдика на фалиралата кредитна институция Станислав Лютов има клауза, която задължава купувача да увеличи размера на сумата, която ще получат кредиторите на МИНЕРАЛБАНК, ако се появят обстоятелства, водещи до увеличаване на стойността на активите й. Предполагаше се, че в крайна сметка сумата за разпределение ще достигне 20 млн. лева.


На 24 ноември 2000 г. синдикът на фалиралата кредитна институция Станислав Лютов изпрати проектодоговора с РОСЕКСИМБАНК в съда за одобрение и същия ден съдия Костадинка Недкова го предаде за становище на БНБ.


Според закона за банките до тридесет дни БНБ трябва да даде мнението си дали сделката е изгодна и дали не застрашава стабилността на купувача. Но явно становището й ще се забави, тъй като на 2 декември 2000 г. в Централната банка е получено писмо от Общинска банка, в което последната заявява интереса си към покупката на МИНЕРАЛБАНК и предлага да разпредели между кредиторите й не по-малко от 20 млн. лева. Подобни писма са изпратени и до синдика Лютов, и до съдия Недкова. Именно тя пък трябва да реши дали да допусне Общинска банка да подаде оферта за МИНЕРАЛБАНК.


Двубоят между кметската кредитна институция и РОСЕКСИМБАНК ще се състои само ако съдийката позволи това. Подобен случай имаше преди близо половин година, когато съдът трябваше да реши дали да благослови продажбата на фалиралата Стопанска банка. Офертата на купувача й БРИБАНК (сега Стопанска и инвестиционна банка) вече се разглеждаше и от съда, и от БНБ, когато ЕВРОБАНК също прояви интерес към покупката на фалиралата кредитна институция. Тогава съдия Камелия Ефремова не допусна за разглеждане предложението на ЕВРОБАНК. БНБ пък остана пасивна по случая.


Сред финансовите среди сега се коментира, че Централната банка вероятно ще препоръча на съда предложението на Общинска банка да бъде взето предвид. Ако това стане, РОСЕКСИМБАНК за пореден път ще се изправи пред конкуренцията на кметската кредитна институция.


Още в началото на миналата година двете банки участваха в консорциуми, които подадоха оферти за покупката на ХЕБРОСБАНК, но водените от тях групировки се провалиха. В началото на тази година РОСЕКСИМБАНК прояви интерес към покупката на БИОХИМ, но не подаде оферта. Общинска банка пък имаше намерение да създаде консорциум с Българска холдингова компания, която също проучваше възможността да се намеси в наддаването за БИОХИМ, но в последния момент реши да се оттегли.


Сега кметската банка и председателстваната от Емил Кюлев кредитна институция за трети път сблъскват инвестиционните си интереси. Според някои банкери този своеобразен дуел помежду им ще бъде само от полза на кредиторите на МИНЕРАЛБАНК, тъй като ще доведе до увеличаване на сумата, която евентуалният купувач ще разпредели между тях. Скептично настроени финансисти и юристи обаче смятат, че ако Общинска банка бъде допусната да се намеси в сделката за покупка на фалиралата институция, това може да доведе до оттеглянето на РОСЕКСИМБАНК. И ако кметската кредитна институция не предложи приемлива оферта, продажбата на МИНЕРАЛБАНК може да бъде провалена. Известна застраховка срещу тази опасност може да се получи, ако съдът поиска от двамата кандидат-купувачи да депозират в полза на МИНЕРАЛБАНК 10% от предлаганата в офертите им сума, която да им бъде прибрана, ако оттеглят предложенията си. Как обаче ще действа съдия Костадинка Недкова, тя самата ще прецени, тъй като от нейното решение зависи по-нататъшното развитие на събитията около фалиралата МИНЕРАЛБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във