Банкеръ Daily

Финансов дневник

И НАП ще проверява твърденията на агробизнесмена Илчовски

Националната агенция за приходите проверява оповестените данни по време на заседанията на парламентарната комисия за ревизии. В зависимост от резултатите от проверките е възможно да се стигне до ревизия, съобщават от приходната агенция.

По-рано от фирмата "Градус" пуснаха позиция до медиите, в която посочват, че са готови за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции. "Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси", се казва още в отвореното писмо. 

Прокуратурата съобщи в неделя, че е започнала проверка на твърденията на Светослав Илчовски по отношение на премиера Бойко Борисов и собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, както и на твърденията на Ангелов.

При първото си явяване в парламентарната комисия Светослав Илчовски излезе с твърдения, че богати бизнесмени са подарили кюлчета злато на Бойко Борисов, както и че знае коя е "Мата Хари", заснела видеоклипа от спалнята на премиера в оставка. Той обяви, че е бил принуждаван от близки до Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а "Напоителни системи" го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си.

Шефът на "Градус" Иван Ангелов обвини Илчовски в разпространение на лъжи. Ангелов казва, че не е подарявал кюлчета на Борисов, че не е плащал за жени. Разказа как е получавал помощ от Борисов само във връзка с износа на продукция за Иран, когато в Турция камионите били спрени заради непризнаване на ветеринарен европейски сертификат. Разбра се също, че е играл карти с премиера, както и че реализирал печалба от представената хуманитарна сделка между България и Обединените арабски емирства, при която в страната ни бе доставено солидно количество фурми. 

Председателката на комисията по ревизията Мая Манолова съобщи, че сигналите, които са постъпили в комисията по ревизия на управлението на последните 10 години, са подготвени за изпращане до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ, ДАНС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във