Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И МОМЧИЛ АНДРЕЕВ СТАВА ШЕФ НА БУЛБАНК

Мениджърският екип на БУЛБАНК ще бъде попълнен с още един призьор на вестник БАНКЕРЪ. Според добре осведомени източници надзорният съвет на най-голямата кредитна институция у нас е избрал Момчил Андреев за член на управителния съвет и изпълнителен директор, но не на мястото на Чавдар Кънчев. Новината се разнесе мълниеносно не само в двете банки, които имат общо с мениджъра, но и в целия финансов сектор.

В момента БУЛБАНК има двама изпълнителни директори - италианецът Луиджи Лавальо, който временно председателства управителния й съвет и отговаря за общата политика на банката, и Димитър Атанасов, който се занимава с администрацията и управленските звена. Новите собственици на БУЛБАНК възнамеряват да увеличат експанзията й на нашия пазар и именно с това ще бъде натоварен Момчил Андреев, който ще отговаря и за развитието на клоновата мрежа.

Банкерът, който на 2 януари ще навърши 37 години, е изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) и отговаря за дейността на клоновата й мрежа и за кредитирането. Задълженията си в БУЛБАНК обаче той няма да поеме веднага, тъй като ще трябва да въведе в работата своя заместник.

Преди три седмици именно Момчил Андреев получи наградата на в.БАНКЕРЪ за 2000 г. за успешна изява на български мениджър в управлението на чуждестранна банка, която през 2000 г. най-активно е кредитирала фирмите в България. При това шефът на Райфайзенбанк (България) получи приза на в.БАНКЕРЪ - Банкер на годината за втори път. През 1996 г. той взе наградата на финансовия седмичник за млад и перспективен банков мениджър. Възходящата кариера на Момчил Андреев само показва колко точна е била преценката на вестника.

За пръв път Момчил Андреев привлече вниманието на журналистите през 1993 г., когато бе назначен за началник на управление Анализи и прогнози в Пощенска банка. Още тогава шефовете на кредитната институция забелязват, че скромният и тих млад служител има много добра професионална подготовка, изключително динамична и точна мисъл и умее да отстоява собствените си позиции. На 11 декември 1995 г. заедно с Тонка Любенова той е избран за изпълнителен директор на една от най-големите кредитни институции в страната - Пощенска банка.

През 1996 г. Момчил Андреев пое и председателството на фондация Буров и бе избран в съвета на директорите на Централния депозитар.
На 24 март 1997 г. надзорният съвет на Пощенска банка го освободи от длъжността председател на УС и изпълнителен директор на банката и на негово място бе избран Владимир Владимиров. Младият мениджър обаче не е оставен да скучае дълго. Пет дни след като напуска Пощенска банка, той е назначен за изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, но не се задържа дълго в нея. През ноември Момчил Андреев започва работа в Райфайзенбанк (България) като прокурист, а половин година по-късно - от 15 май 1998 г., вече е неин изпълнителен директор, като замества на този пост Джон Уилям Палмрот. От този момент банката започва агресивно да разширява позициите си във фирменото кредитиране и да привлича за свои клиенти големи български предприятия. Успехите на Момчил Андреев като ръководител получават признанието на останалите мениджъри, които през 1999 г. го избират за член на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки. Назначаването му за изпълнителен директор на БУЛБАНК е поредният връх, който Момчил Андреев превзема.

Интересното е, че младият мениджър не е издънка на род с традиции във финансовото дело. Той е роден в семейство на военен летец и лекарка и единствено дядо му е имал нещо общо с банките - бил е въоръжена охрана. Момчил Андреев завършва небезизвестната Пловдивска английска гимназия, а след това и Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа в БИОХИМ, а от 1991 г. се прехвърля в Пощенска банка. Не обича да разказва за личния си живот, не се омайва от лукса и страни от тежките кръчми. Не се отказва от предизвикателствата, но в никакъв случай не е авантюрист. Отдавна е осъзнал, че банкерът трябва да умее да казва не преди всичко на себе си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във