Банкеръ Daily

Финансов дневник

И леките щети могат да оскъпят "Гражданската"

Асоциацията на българските застрахователи подкрепя включването на щетите при определяне на основния рисков коефициент по системата "бонус-малус", но това според експертите може да не се окаже толкова "изгодно", колкото изглежда. Така председателят на застрахователното сдружение Константин Велев коментира пред "БТВ" част от предложенията по въвеждането на системата "бонус-малус" за "Гражданската отговорност" на автомобилистите.

Той посочи, че подобна стъпка би се оказала проблем, например на превозвачите, защото ще се отчитат всякакви щети, включително леките, констатирани с двустранен протокол -  такива, които се случват далеч по-често на пътя, отколкото  сериозните нарушения. "Понякога си пожелаваме неща, които впоследствие, като им видим ефектите, не сме склонни да приемем", коментира Константин Велев.

Експертът посъветва собствениците на автомобили да обмислят внимателно кой ще бъде вписан в полицата им. Уточняваме, че след като новите правила за "Гражданската отговорност" влязат в сила, при сключване на подобна застраховка ще трябва да се посочат всички хора, които ще управляват автомобила. Така спрямо рисковия профил на всеки един от шофьорите на колата ще се изчислява цената на полицата.

"Ако решите да впишете партньора си в полицата на вашата кола, то е добре да сте наясно, че неговите нарушения с неговата кола ще се прехвърлят автоматично и върху вашата, без значение, че той не я кара, а само фигурира в полицата. Вписвайте го само, ако той ползва и вашия автомобил. Ако не е така съветът ми е да не го вписвате, защото няма смисъл неговия "малус" да тегне върху двата семейни автомобила", обясни председателят на Асоциацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във