Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И ЮНИОНБАНК ПРЕКРАЧИ В ЕВРОПА

Сделката, с която унгарската МКБ Банк сложи ръка върху 60% от акциите на българската ЮНИОНБАНК, бе финализирана на 3 май 2006 г. в София. На специална церемония в столичния хотел Шератон купувачи и продавачи приключиха процедурата по прехвърлянето на акциите и представителите на МКБ Банк Ердей Тамаши (интервю с него - на стр. 6) и на Байрише Ландесбанк д-р Герхард Грибковски символично получиха ключа на българската кредитна институция. В деня на подписването на сделката бе проведено и общото събрание на ЮНИОНБАНК, което взе решение тя да бъде преименувана в МКБ ЮНИОНБАНК. Избрани бяха и новите членове на надзорния съвет с председател Тамаш Ердеи, който е председател и главен изпълнителен директор на МКБ Банк. Негов заместник-председател е д-р Имре Балог, заместник главен изпълнителен директор и член на борда на директорите на МКБ Банк. За членове на надзора бяха избрани д-р Герхард Грибковски, член на борда на директорите на Байрише Ландесбанк и член на борда на директорите на МКБ Банк, и Емануил Манолов, досегашен председател на надзорния съвет на ТБ ЮНИОНБАНК, както и Юнионгруп.
Председател на управителния съвет на МКБ ЮНИОНБАНК и главен изпълнителен директор ще бъде Иван Радев. Заместник-председател на УС и изпълнителен директор ще бъде Анна Аспарухова. Членове на УС са изпълнителните директори на банката Дорчо Илчев и Ивайло Дончев. Нов изпълнителен директор и пети член в управителното тяло на банковата институция е Петер Черфалди, който идва от унгарската МКБ Банк.
МКБ ЮНИОНБАНК разполага с 43 клона, а пазарният й дял възлиза на 1.5% от общите банкови активи, 1.6% от общия размер на кредитите и 1.4% от всички депозити. Банката е собственик и на компанията ЮНИОНЛИЗИНГ. За 2005 г. активите й са на стойност 477 млн. лв. (244 млн. евро), кредитният й портфейл е в размер на 276 млн. лв. (141 млн. евро), а депозитите възлизат на 337 млн. лв. (172 млн. евро). Капиталът на банката е 62 млн. лв. (32 млн. евро).
Купувачът МКБ Банк е третата по големина банка в Унгария. Консолидираните й общи активи за 2005 г. възлизат на 13.1 млрд. лв. (6.7 млрд. евро). Консолидираният й акционерен капитал е 1.03 млн. лв., (527 млн. евро). Консолидираната печалба на унгарската банка преди данъчно облагане достига 167.8 млн. лв. (85.8 млн. евро). През 2004 г. МКБ Банк се слива с друга унгарска банка - Конзумбанк (Konzumbank). В края на 2005 г. обаче 89.61% от акционерния капитал на унгарската институция вече е под прекия контрол на Байрише Ланденсбанк (BayernLB), а други 10.38% стават собственост на Пе Ес Ка Бетайлигунгсфервалтунг, Австрия (P.S.K. Beteilijungsverwaltung GmBH).
Мажоритарният собственик на МКБ Банк - Байрише Ланденсбанк, е седмата по големина банкова институция в Германия, собственост на Свободната провинция Бавария и Асоциацията на баварските спестовни банки, всяка от които притежава по 50% акционерен дял. Нейните общи консолидирани активи за деветмесечието на 2005 г. възлизат на 356.8 млрд. евро, а капиталът й е 16.7 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във