Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И ЙОСИФОВ ПРЕДПОЧИТА ДА ЛЕЖИ, ВМЕСТО ДА ПЛАТИ

Следствието и прокуратурата повдигнаха четвърто поред обвинение срещу бившия председател на съвета на директорите на Първа частна банка Венцислав Йосифов.
На 15 февруари 2001 г. сутринта в присъствието на адвокатката му Ина Лулчева той бе уведомен, че е привлечен като единствен обвиняем по дело N76 на Специализираната следствена служба. Ексбанкерът ще отговаря за престъпление по служба (чл. 282 ал.3 от Наказателния кодекс), вредите от които са в особено големи размери. Йосифов бе обвинен за това, че в периода 1991-1997 г. е отпуснал 195 кредита на фирми за около 50 млн. щ. долара. Между тях са заемите, дадени на Елпида 3 - 32.7 млн. лв., на Плама - 31 млн. лв., на Балканкар Холдинг - 16.6 млн. лв., на Ратола моторс - 5.1 млн. лева и на Дунарит, Русе - 4.2 млн. лева.
Тези 195 кредита са под 1% от всички заеми, които банката е отпуснала. Пък много от кредитите, за които ме обвиняват са погасени - каза Венцислав Йосифов веднага след като излезе от Специализираната следствена служба.
Прокуратурата наложи на ексшефа на ПЧБ мярка за неотклонение парична гаранция от 50 хил. лева. Това не е гаранция, това е санкция - заяви Йосифов. - И аз като Шукеров предпочитам да лежа в ареста, вместо да я платя.
На 14 февруари 2001 г., ден преди Венцислав Йосифов да бъде привикан в следствието, съдия Даниела Росенова от Софийския градски съд е отказала да разреши на следователите да обискират къщата му в Бистрица. Мотивите й били, че на ексбанкера все още не му е предявено обвинение и че няма доказателства, които да сочат, че Йосифов е укрил документи. Освен това, според съдия Росенова, не са били извършени необходимите процесуално-следствени действия, чрез които събраната от следствието оперативна информация да придобие качеството на доказателства.
В момента срещу Венцислав Йосифов се водят пет дела, като по четири от тях вече са му отправени обвинения.
През юни 1999 г. на служители на Специализираната следствена служба е възложено да разследват два кредита, предоставени от банката на фирмите Хакомат и Ратола Моторс. По-късно започва работа по делото, което трябва да изясни обстоятелствата, при които банката е отпуснала 196 кредита на различни фирми. През май 2000 г. Софийска градска прокуратура нарежда разследванията по заемите за Хакомат, Ратола Моторс и тези по 196-те кредита да бъдат обединени в едно дело - под номер 76. Очевидно от него са били извадени някои от кредитите, защото на 15 февруари срещу Йосифов бе повдигнато обвинение за отпускането на 195 заема. Освен това срещу ексбанкера се води следствие и за отпускането на заем на финансово-брокерска къща Ралица.
В Столичната следствена служба са образувани други две дела по случая ПЧБ - под N736 и N748, във връзка с които на Йосифов му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция.
По петото дело - N58, ексбанкерът бе арестуван на 20 януари 2001 г. и престоя десет дни в ареста. Тогава той бе обвинен, че не е упражнил контрол (чл.219 от Наказателния кодекс) върху действията на Емилиян Димитров, изпълнителен директор на фалиралата банка, и на директора на клон Надежда Петко Каменов. Йосифов бе освободен с решение на Софийския апелативен съд, след като плати гаранция от 2000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във