Банкеръ Daily

Финансов дневник

И Хърватия официално поиска да се присъедини към еврозоната

Хърватия е подала официална молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като "чакалнята на еврозоната". Новината беше обявена от председателя на Еврогрупата и португалски министър на финансите Мариу Сентену.

Финансовите министри от еврозоната приветстваха официалната молба на Хърватия за присъединяване към валутния съюз, определяйки решението на Загреб като знак за доверие в единната валута, предаде ДПА. 

Намерението на Хърватия показва, че еврозоната е здрава котва на стабилността и растежа в Европа, която продължава да привлича нови членове, заяви Сентену. 

По думите му мерките, които Загреб е взел в областта на банковия надзор, административното управление и други ключове сфери показва решимостта на Хърватия да стане част от семейството на еврото.

Страната ще остане в механизма най-малко две години, преди да започне практическата подготовка за влизане в еврозоната - процес който може да отнеме още близо година, допълва Ройтерс. Това означава, че тя може да стане част от валутния съюз най-рано през 2023 година. 

Ако кандидатурата отговори на изискванията и покрие и други критерии като стабилна инфлация, Европейската комисия предлага страната да бъде присъединена към валутния съюз, а държавите членки ще вземат окончателното решение. 

През юни хърватските амбиции бяха насърчени от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който нарече Хърватия "добре подготвена" за присъединяване. 

България започна същия процес миналата година и може да се присъедини към 19-членната еврозона най-рано през 2022 година, пише агенция "Ройтерс"

Facebook logo
Бъдете с нас и във