Банкеръ Daily

Финансов дневник

И европейска банка в общия фронт срещу "абсолютната давност" на дълговете

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е загрижена относно предложените промени в Законa за задълженията и договорите, които налагат 10-годишна абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица. Според ЕБВР новите изменения ще имат значително негативно въздействие върху българския финансов сектор и впоследствие върху реалната икономика

Предлаганите промени ще се отразят негативно и на банковата дейност, тъй като кредитополучателите-физически лица няма да имат стимул да изплащат заемите си. В резултат на това банките биха могли да намалят апетита си за отпускане на заеми към сектори, които традиционно се смятат за по-рискови: бизнес, ръководен от жени, стартиращи предприятия, селско стопанство и компании, базирани в селските райони, а всички те са ключови за развитието на икономика, която е устойчива и предоставя възможности за включване на всеки, се посочва в становището на банката. 

Широк фронт

Асоциацията на колекторските агенции заяви своята категорична подкрепа за търсене на решение на съществуващия проблем с „вечния длъжник“ през законодателни промени.

Според организацията обаче предлаганите към момента решения са „на парче“ и в ущърб на потребителите. Например въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите лица не само, че няма да реши проблема с „вечния длъжник”, но и ще създаде поредица от нови проблеми и рискове, които ще бъдат платени от добросъвестните граждани. Според колекторските фирми добрите европейски и световни практики предлагат законово решение на проблема с „вечния длъжник“ през закон за личния фалит. Такъв би дал защита на хората, изпаднали в невъзможност да изплащат дълговете си, но след задължително обследване на тяхната добросъвестност.

Поставянето на кредитора в неблагоприятни условия неизбежно ще повлияе върху икономиката и финансовия сектор в страната, като затрудни и оскъпи ресурса. А това ще бъде цена, която ще плати добросъвестният потребител, уточнява организацията .

По думите им давността ще донесе неминуем обществен дисбаланс между хората, които чакат изтичането на 10-те години, и тези, които съвестно погасяват задълженията си. Ако даден потребител действително е изпаднал в затруднения, то практиката сочи, че най-често той има повече от един кредит, което означава, че отпадането на един от тях не би решил ситуацията. Световната практика е да има ясни условия, при които дадено лице може да поиска личен фалит и да понесе съответните последствия от това.

С отрицателни становища излязоха Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, КРИБ, Асоциацията на банките и Върховния касационен съд.

Съмнения за лобизъм

Асоциацията за защита на потребителите излезе с остро становище за промените в законодателството за дейността на колекторските фирми. В тяхна позиция се напомня, че на фона на промените, свързани с абсолютната давност, действията на министъра на правосъдието Данаил Кирилов будят недоумения и навеждат на мисълта, че зад неговото становище има и други нечисти намерения.

На 9 юни със своя заповед той сформира работна група, която да предложи правна рамка за дейността на колекторските фирми. Досега са проведени две заседания, на които участниците обсъдиха и дадоха становища по предложенията на Министерството на правосъдието за промени в няколко закона.

"Въпросните промени по същество са изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове и спокойно можем да ги наречем лобистки. Не само, че не се предлага никакъв механизъм на ефективен мониторинг и контрол, но дори на тези компании им се дават нови правомощия, които противоречат на Конституцията. Например единствено те да имат право да изкупуват дългове. Не се дава възможността първо да се предлага на длъжника да си изкупи задължението. Но това е само един пример, а фрапиращите такива са много в предложения проект. След като от две проведени работни срещи стана ясно, че тези промени срещат отпор от много институции, явно министър Кирилов ще ги прокара през задната врата на парламента. Не бяха взети предвид нито едно от предложенията в становищата на участниците в тази работна група", коментират още от Асоциацията за защита на потребителите. 

Сега тези промени са били внесени от народния представител и шеф на правната комисия Анна Александрова заедно с група депутати – все от управляващата коалиция. 

Предстои законопроектите да се гласуват на второ четене в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във