Банкеръ Daily

Финансов дневник

И "Дойче банк" търси сливане с мощен конкурент?

Най-голямата германска банка Deutsche Bank обмисля сливане с един от най-силните ѝ конкуренти в страната Commerzbank, макар и в по-дългосрочна перспектива, пише "Блумбърг"

През миналата седмица Федералният резерв определи бизнеса на Deutsche Bank в САЩ като "тревожен", докато агенция "Стандард енд Пуърс" понижи нейния кредитен рейтинг с оглед на притеснения, свързани с плановете ѝ за преструктуриране.

Това не са първите слухове за евентуално сливане на двете големи германски банки. През лятото на 2016 година тогавашният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Крайън опроверга информацията за сливането на най-голямата германска банка с Commerzbank.

Акциите на Deutsche Bank стартират петъчната търговия с понижение от над 1%, докато акциите на Commerzbank спадат с над 2%.

Както "БАНКЕРЪ" съобщи през седмицата, подобни ходове се обмислят и от други две банки на европейския пазар. Става дума за италианската банка UniCredit и френската Societe Generalе.

Идеята се обмисляла от няколко месеца от главния изпълнителен директор на UniCredit - французинът Жан Пиер Мустие, който е работил и в Societe Generalе. Ръководството на френския трезор също проучвало възможностите за подобна сделка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във