Банкеръ Daily

Финансов дневник

И догодина гражданите ще имат достъп до безлихвени кредити до 4500 лв.

ББР

Мярката безлихвени кредити от ББР ще продължи и догодина. Предложението предстои да бъде внесено в Министерския съвет от икономическия министър и принципал на Българската банка за развитие Лъчезар Борисов.

Според последните данни на банката над 35 800 са физически лица кандидатствали за безлихвени кредити до 4500 лв., по данни на търговските банки, като 712 се разглеждат в момента. Общата стойност на одобрените заеми е малко над 95,5 млн. лв., а средният размер е 4 235 лева.

По тази прогбрама се отпускат заеми до 4 500 лева – наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Очаква се кредити до 4500 лв. да се отпускат до юни 2021 година. От ББР уверяват, че предстои програмата да бъде адаптирана към въведените в края на ноември временни противоепидемични мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във