Банкеръ Weekly

Финансов дневник

И БУЛГАРЛИЗИНГ ПОМПА ПЕЧАЛБАТА НА СИБАНК

Слуховете за оттеглянето на Светослав Божилов от длъжността прокурист в Стопанска и инвестиционна банка и за назначаването на Здравко Стоицев на негово място, които бяха лансирани в някои медии, се оказаха напълно безпочвени. Специално за в.БАНКЕРЪ председателят на управителния съвет на банката Георги Прохаски и изпълнителната й директорка Росица Лисичкова заявиха, че Божилов продължава да е прокурист и никой не е имал намерение да го сменя със Здравко Стоицев, който активно работи по някои сделки за уреждане на вземанията на кредитната институция.
След приключване на общото събрание на СИБАНК, което се проведе на 18 юни в хотел Хилтън при закрити врати и при строга охрана, Прохаски се похвали, че за петте месеца на 2001 г. печалбата надхвърля 10.5 млн. лева. Над 20% от нея се дължали на събраните вземания по кредити, наследени от фалиралата Стопанска банка, която бе купена от БРИБАНК на 23 юни 2000 г., а по-късно преименувана на СИБанк.
Най-големият ни успех бе споразумението, което подписахме през април с Булгарлизинг за уреждане на дълга му от 49 млн. щ. долара, призна пред журналисти Георги Прохаски. - Разбира се, ние редуцирахме това задължение. Лизингодателят се съгласи да плати малък процент от дълга си, а по-голямата част ще погаси, като ни прехвърли свои вземания от няколко предприятия. Засега нямаме проблеми с изпълнението на това споразумение. То е и в основата на един много висок ръст на финансовите ни показатели през първото полугодие. Това поясни Прохаски на специална пресконференция, която даде ден след общото събрание на банката. Той и колегите му от управителния съвет на СИБанк категорично отказаха да дадат подробности по сделката за уреждането на дълга на Булгарлизинг.
Плановете на мениджърите на СИБанк са да отчетат над 20 млн. лв. чиста печалба до края на 2001 година. Това ще й позволи да покрие близо половината от разходите, които трябва да направи в началото на 2002 г., за да плати остатъка от задълженията си (37 млн. г. марки) към кредиторите на бившата Стопанска банка. Според Прохаски въпросната сума вече е заделена по сметка и няма проблем да бъде издължена.
На общото събрание акционерите на СИБанк одобриха годишния й счетоводен отчет за 2000 г. и решиха цялата й печалба от 856 хил. лв. да бъде заделена във фонд Резервен. Членовете на надзорния и на управителния съвет на банката бяха освободени от отговорност. В устава на банката бе вписано и съкратеното й търговско наименование - СИБанк. Акционерите взеха решение тя да емитира ипотечни облигации, като номиналната стойност на емисията ще бъде 3 млн. лв., а срокът за погасяването им - две години. Номиналът на една облигация ще бъде 10 лв., а годишната лихва, която банката ще плаща по нея, ще е 7.25 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във