Банкеръ Daily

Финансов дневник

И "БНП Париба" оряза премиите 

Френската "БНП Париба" отстъпи пред натиска на Европейската централна банка и редуцира пула от премии, които планираше да раздаде на служителите си. С което се превърна във втория едър кредитор на еврозоната след германската "Дойче банк", принудена да ревизира размера на допълнителните възнаграждения на персонала. 

ЕЦБ е поискала от "БНП Париба" да ореже общата сума на бонусите като е оставила на французите да преценят как да премират всеки отделен индивид, твърдят лица, запознати с въпроса. Те не посочват конкретния размер на редукцията. 

През 2019-а "БНП Париба" разпредели 480 млн. евро под формата на допълнителни възнаграждения на служителите, чиято работа е имала материален принос за финансовите й постижения. От тях 226 млн. евро са били раздадени в брой. Френският вестник "Еко" информира в началото на март, че общото количество на отделените за премии средства за 2020-а ще бъде намалено с 5 процента. "БНП Париба" не е огласила конкретни числа, а нейни представители и говорител на "Еко" отказват коментар. 

"Дойче банк" получи сериозно предупреждение от ЕЦБ през миналия месец относно бонусите и се отказа от първоначалните си намерения да увеличи с една трета обема им за 2020-а спрямо 2019-а. Обосновавайки се с икономическия колапс в резултат на пандемията от коронавируса, европейските централни банкери настояват публично за "изключително въздържание" по отношение на премиите, въпреки че някои търговци донесоха тлъсти печалби в сложната година на турбулентни пазари.

"БНП Париба" постигна стабилни приходи за 2020-а, въпреки че чистата й печалба спадна с около 19% спрямо 2019-а в резултат на кризата. Инвестиционната й банка отчете силна година и близо 14% ръст на печалбата благодарение на 22-процентния скок на приходите на поделението за глобални пазари. 

Най-големият национален конкурент на "БНП Париба" - "Сосиете женерал", за която 2020-а бе първата губеща година за последните повече от три десетилетия, оряза с 15% средствата за премии.

Банковият регулатор на Италия също се включи в битката за по-ниски допълнителни възнаграждения. Италианският банков лидер "Уникредит" обяви в началото на март, че е намалила наполовина пула от бонуси за висшестоящите си мениджъри - в съответствие с изискванията на "Банка д'Италия" и на ЕЦБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във