Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ХЪРСЕВ СИ КУПИ МЛЕКОКОМБИНАТ ОТ ОББ

ОББ успя да се отърве от новозагорската фирма Млечен път, на която бе едноличен собственик. Сега известният производител и търговец на млечни продукти принадлежи на регистрираното на 1 декември 1999 г. дружество Хиберния Витела АД. По-любопитното обаче е, че то се управлява от небезизвестния финансист и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. Освен него в съвета на директорите на АД-то са Николай Димитров Димов и Пеньо Илиев Пенев.
Изпълнителният директор на ОББ Стилян Вътев отказа да съобщи подробности по сделката, сключена още през април тази година, но в. БАНКЕРЪ научи, че цената, платена от купувача, е малко над 3 млн. лева. Хиберния Витела пък си е осигурила въпросната сума, като е теглила кредит от ХЕБРОСБАНК. Мениджърите и на тази кредитна институция се оправдаха с фирмената тайна и така отбиха въпросите, свързани със сделката.
Във финансовите среди се коментира, че от две-три години насам Хърсев е пренасочил интересите си към по-малки фирми, в които придобива участие, и ги управлява с идеята впоследствие да ги продаде изгодно. Изтъква се, че Млечен път много добре се вписва в тази стратегия. Предприятието няма големи задължения и разполага с пазар за продукцията си. Годишните му продажби надхвърляли 8 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във