Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хърсев: Основната цел на ERM II e безсмислена за България

Присъствието на България в ERM II ни дава сигурност, че имаме одобрението за по-нататъшна крачка и нищо друго. Идеята на този механизъм е страни, които имат плаващ валутен курс и сериозни колебания на курса на националната валута към еврото, постепенно да намалят колебанията, докато накрая курсът се фискира на едно ниво и националната валута се замени с евро. Тъй като при нас това фиксиране е станало преди 20 години, то основната цел на валутния механизъм е безсмислена. Това каза Емил Хърсев, финансист, в предаването "Светът е бизнес".

По думите му влизането на България в ERM II е предвидено като етап от присъединяването към еврозоната и не може да бъде избегнато. Експертът уточни, че все пак това е общото правило за всички страни. "Това е основната идея, но не е единствената. През този период се очаква да се изградят и инфраструктурата на пазара, и капацитета на БНБ да работи с европейската система на централните банки", каза Хърсев.

Той е категоричен, че няма да се стигне до никаква промяна на курса на лева и допълни, че паниката и масовото купуване на евро е възползване от страховете на хората. "Този текст, който сега се прие, значи, че курсът на лева към еврото може да бъде променян само по договореност в рамките на еврогрупата, не може да бъде променян едностранно от България".

Експертът посочи и че много неща ще се променят, когато България стане част от еврозоната, и то все за добро. "Най-важното предимство е ликвидирането на един дълбок порок на Валутния борд - това е една система, в която няма кредитор от последна инстанция - на централната банка е забранено да рефинансира банките. Банките у нас държат три пъти по-големи ликвидни резерви", обясни Хърсев. "Като влезем в еврозоната, ще отпадне необходимостта от обезпечаване на лева - така 18 млрд. евро ще могат да бъдат използвани, но не за текущи разходи. С тези пари България може да си купи външния дълг", даде пример той.

За зелената сделка той посочи, че България може да се възползва от нея, когато стане част от еврозоната. "Тогава ще имаме достъп и до рефинансиране от Европейската централна банка, включително и книжа на българското правителство ще бъдат включени в тези, които ЕЦБ рефинансира", обясни специалистът.

За възложената ревизия на приватизацията от главния прокурор Хърсев коментира, че не очаква резултати като разваляния на сделки, отнемане на имущества, събиране на суми. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във