Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Хърсев: Новите правила ще ограничат кредитирането

Новите правила при ипотечните кредити ще доведат до ограничаване на кредитирането и по-точно на дела, който поемат банките при финансиране на покупката на жилище, прогнозира икономистът Емил Хърсев.

„Ако едно жилище струва 100 хил. лева, ако досега банките са финансирали 70 хил. лева, при новия регламент банките ще отпуснат кредит до 50% от цената на жилището”, обясни той пред БНТ.

Според него новите правила ще доведат и до първоначален ръст на лихвите, но постепенно „нещата ще се нормализират”.

Предвиденото отпадане на такси при управлението на кредита едва ли ще има някакъв ефект, защото разходите така или иначе ще бъдат прехвърлени на кредитополучателите и ще се отрази върху лихвите, категоричен беше Хърсев.

За него отпадането на наказателните лихви по начина, по който е предвидено в закона, е „разумно”. Икономистът обаче прогнозира, че при ръст на икономиката, „с темпове на оживление” 4-5%, лихвите по кредитите ще растат, което ще ограничи интереса към погасяване на задълженията с теглене на друг кредит с по-ниска лихва.

В петък на първо четене Народното събрание прие промените в Закона за потребителския кредит. С тях се премахват някои такси при обслужването на кредити и се разширява обхватът на нормативния акт и предписанията вече обхващат и т.нар. бързи кредити на стойност до 400 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във