Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Хърсев: Ако банките не събират такси, ще вдигнат лихвите

Законодателят не може да диктува на банковия пазар - в момента, в който на финансовите институции им бъде забранено да събират такси за отпускане на заем или за управление на кредитите, те ще калкулират тези суми в лихвите, които логично ще се вдигнат. Това каза финансистът Емил Хърсев по повод законовите промени, внесени от депутати от ДПС и БСП в защита на интереса на потребителите на заеми в България.

Емил Хърсев заяви пред Дарик радио, че действително е нужна регулация, която да гарантира, че клиентите ще плащат на банките такси само за реални услуги, но всеки опит на депутатите да деформират пазара ще доведе освен до вдигане на лихвите и до свиване на кредитирането.

По-важният въпрос според финансиста не е дали ще бъде въведен по-строг режим и контрол за фирмите, даващи „бързи заеми", а как банките могат да отговорят реално на повишеното търсене на малки заеми до заплата от мнозина българи.

Хърсев сподели, че са се натрупали сериозни противоречия и небалансираност между позициите на кредитор и длъжник в кредитния процес. Според него принципно предлаганите промени са необходими и разумни. Той обаче изрази мнението, че не е достатъчно логична реакцията по отношение на така наречените бързи заеми. "Има далеч по-елегантно решение от тези, които съм чувал да се предлагат, което разви като идея наскоро председателят на Сметната палата", коментира той.

Хърсев е категоричен, че законодателят не бива да се бърка в процеса на ценообразуване в сериозен отрасъл като кредита и банковото дело и не може да диктува на пазара. "Като кажем, че няма да има наказателни надбавки, автоматично рискът ще бъде калкулиран в цената на кредита", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във