Банкеръ Daily

Финансов дневник

HSBC надхитри Брюксел

Най-голямата европейска банка "Ейч Ес Би Си" (HSBC)е наградила 15 от своите топ банкери с акции на стойност 7.1 млн. паунда по нова противоречива схема за заплащане. Чрез т.нар. надбавки към фиксираното възнаграждение HSBC умело е заобиколила новите строги правила на Европейския съюз за бонусите на банкерите.

Британският кредитор е платил на шефа на инвестиционната си банка Самир Асаф 1.5 млн. паунда в акции, а главният изпълнителен директор Стюарт Гъливер е получил акции за 850 хил. паунда.Питър Уонг, заместник-председател и ръководител на бизнеса в Азия, е взел 760 хил. паунда, докато финансовият директор Иън Маккей и главният мениджър на риска Марк Моузес са били наградени с по 470 млн. паунда в акции.

Други банки също прилагат подобни хитрини, след като от началото на тази години влезе в сила таванът на бонусите на банкерите. Съгласно регулациите на Европейската комисия тяхната стойност не трябва да надхвърля размера на фиксираната заплата, или два пъти нейния максимум, но само с одобрение на акционерите. Целта на въвеждането на лимита е по този начин да се ограничи прекомерното поемане на риск от страна на банкерите.

Британските банки обаче са въвели т.нар. фиксирани надбавки към заплатите. Така че тези плащания попадат към фиксираната заплата. Което означава, че със съгласието на акционерите могат да платят допълнителни бонуси в размер до 200% от основното заплащане към вече изплатените надбавки и заплати. А това на практика обезсмисля въведените от Брюксел регулации, чиято цел бе да обуздаят мениджърските бонуси.

Около 80 на сто от акциите, с които HSBC е наградила банкерите си, трябва да бъдат задържани до 2020 г., а останалите 20% трябва да се държат до март 2015 година.

По-рано през този месец британската банка разкри, че плаща по повече от 1 млн. евро на над 330 служители.

Спасената от държавата Royal Bank of Scotland (RBS), която е 81% собственост на данъкоплатците и се намира под силен обществен контрол върху заплащането, обяви през изминалата седмица, че е наградила 10 свои мениджъри с общо 3.5 млн. паунда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във