Банкеръ Daily

Финансов дневник

HSBC инвестира в създаването на социална мрежа на световната търговия

HSBC Holdings Plc подкрепя технологичен стартъп, който има за цел да свърже малките и средни производители с доставчици на компоненти в различни части на света като част от търговското банкиране.

Базираната в Хонконг компания Serai, която е собственост на най-голямата европейска банка, започна да извършва официални операции миналата седмица. Тя е част от плана на главния изпълнителен директор на HSBC Джон Флинт да инвестира между 15 и 17 млрд. долара до 2020 г. в технология за стимулиране на растежа, съобщи Ройтерс.

"Ориентирането на международните пазари на малките и средните компания все още е кошмар. Истинският проблем са междуфирмените сделки. Така че ако имате Facebook за вашата лична мрежа от контакти, LinkedIn за вашата професионална мрежа, Serai е мрежата за вашата компания", заяви Вивек Рамачандран, главен изпълнителен директор на Serai.

Serai е първата инвестиция на HSBC в небанков технологичен стартъп и може да помогне на банката да получи достъп до нови клиенти за своите банкови услуги. Глобалните банки увеличават технологичните инвестиции за търговско и транзакционно банкиране, свързано с финансирането на търговията, управлението на паричните средства и улесняването на плащанията, в условията на нарастваща конкуренция и промяна в трансграничните вериги за доставки.

Рамачандран заяви, че технологичната платформа първоначално ще навлезе в глобалната мрежа на банковите клиенти на HSBC, а след това ще разшири обхвата си, включвайки производители и доставчици, които не са клиенти на банката. Serai също така ще отпусне малки заеми на някои от базираните в Хонконг малки фирми, за да могат те да финансират покупките си. Плановете са, след като навлезе на пазара, стартъп компанията да предлага пълноценни финансови решения и застраховане на кредити от трети страни.

"Идеята е да се създаде платформа, в която купувачите и продавачите да се събират заедно. Можете да създавате връзки и след това с течение на времето да имате достъп до редица решения," подчерта значимостта на създаването на новия тип социална мрежа Рамачандран пред Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във