Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ХРИСТО АЛЕКСАНДРОВ БЕ ОСЪДЕН ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ

Апелативният съд в Пловдив осъди бившия изпълнителен директор на обявената през 1996 г. в несъстоятелност АГРОБИЗНЕСБАНК Христо Александров на две и половина години лишаване от свобода. Това е първата присъда за шеф и собственик на фалирала българска банка. Само че Александров, станал известен с прякора си Ицо Салфетката, не е признат за виновен по чл. 282 от Наказателния кодекс за престъпление по длъжност и по чл. 203 за присвояване на 2 051 819 щ. долара, каквито обвинения прокуратурата бе повдигнала в началото на делото срещу него и срещу съдружника му във ФБК Пловдив Христо Данов. Той получи присъда по чл. 219 за безстопанственост. И това е още едно доказателство, че прокуратурата си губи времето, като завежда наказателни дела срещу шефове на банки по чл. 282 от Наказателния кодекс.
Както в.БАНКЕРЪ вече писа, държавното обвинение търси отговорност от Христо Данов и Христо Александров за това, че през 1994 г. неправомерно са разпоредили управляваната от тях АГРОБИЗНЕСБАНК да отпусне 2 051 819 щ. долара на ФБК Пловдив с цел тя да погаси свои задължения към ХЕБРОСБАНК. Впоследствие ФБК Пловдив не погасява задълженията си към АГРОБИЗНЕСБАНК.
През юни 2005 г. Александров и Данов бяха признати за невинни от Окръжния съд в Пловдив. Аргументът бе, че обвиненията срещу тях не са доказани. Вярно е, че банката е отпуснала пари на финансово-брокерската къща, но това е станало с колективната воля на съвета на директорите, посочи в мотивите си съдът. Александров и Данов направили по-скоро административно нарушение. Прокуратурата протестира това решение.
При гледането на делото в Пловдивския апелативен съд на 8 ноември, квалификацията на извършеното от Александров престъпление е била променена в умишлена безстопанственост - престъпление, което се преследва по чл.219 от Наказателния кодекс. Точно по текстовете на този член Христо Александров бе признат за виновен. Максималното наказание, предвидено за това престъпление е 10 години, но пловдивският апелативен съдия Николай Дърмонски му даде две години и шест месеца. Бившият собственик и изпълнителен директор на АГРОБИЗНЕСБАНК няма да ги лежи ефективно в затвора, тъй като срокът на наказанието му се компенсира от времето на предварителното му задържане и на домашния арест. Той е бил зад решетките от 19 октомври 2001 до 4 февруари 2002-ра. От този ден нататък до 13 април 2004 той е под домашен арест. Съдът лиши Александров от правото пет години да заема държавни и ръководни длъжности.
Апелативните съдии приеха решението на Окръжния съд, че Данов е невинен. За него не били намерени основания за наказание, защото въпреки че е бил директор на ФБК Пловдив, нямал право да я представлява. На въпрос на журналисти Какво направихте с парите, г-н Данов?, той отговори Кои пари?. Александров пък отказа какъвто и да било коментар.
Ден преди Александров да бъде осъден, окръжният съд в Пловдив заседава по друго дело срещу него, известно като МИК. По него банкерът е обвинен заедно с директора на изпадналата през 1994 г. в сериозни финансови затруднения застрахователна компания МИК проф. Христо Драганов за издаването на 13 фалшиви документа. Отделно Александров е обвинен в присвояването на повече от 208 млн. стари лева, които МИК е превела по сметки на ФБК Пловдив от 1992 до 1994 година. Парите и до днес не са върнати. Част от тях са изтекли към фирми на Александров и Данов или пък към свързани с тях дружества, твърди прокуратурата. По време на заседанието по делото стана ясно, че 6.15 млн. лв. от сумата са били преведени през 1993 г. от ФБК Пловдив за издръжката на футболен клуб Ботев. В замяна на това финансово-брокерската къща е получила правата по трансфера на футболистите и сумите от тях. По онова време Александров бе член на управителния съвет на клуба, а Данов - негов президент и шеф на Българския футболен съюз. Проверяват се и преводи към още няколко фирми, сред които издателска къща Хермес и Питърском. Делото бе засекретено, тъй като по него има оперативни разработки с гриф Строго секретно на икономическа полиция. Проверките са били възложени от прокуратурата, за да се проследи движението на източените милиони. На предишно заседание бяха поискани проверки на имотното състояние на двамата подсъдими и техните близки - апартаменти, къщи, коли. Оказа се, че те нямат никакво имущество на свое име.
Другият неприключен съдебен процес срещу Александров и Данов е по мегаделото за източването на АГРОБИЗНЕСБАНК. По него Александров, Данов и още трима души са подсъдими за причинени на банката вреди в особено големи размери. Прокуратурата им търси отговорност за това, че от 1994 до края на 1995 г. са нарушили законовите разпоредби при отпускането на 20 необезпечени кредита, които не са погасени, а в повечето случаи парите просто са били превеждани по сметки на фирми, контролирани от Данов и Александров.
Срещу Христо Александров има и четвърто дело. Той е обвинен от прокуратурата, че е издал 27 фалшиви банкови гаранции за внос на цигари. През април 2005 г. Пловдивският районен съд оправда Александров, но прокуратурата обжалва това решение и делото ще се гледа на втора инстанция от Пловдивския окръжен съд на 15 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във