Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хранителната банка ще е и данъчен инспектор

Строг контрол, за да се избегнат злоупотреби с ДДС-то на дарените храни предвижда министерството на финансите. За целта в процедурата по освобождаване на храните с изтичащ срок на годност от данък ще включат още 3 министерства и няколко агенции.

В началото на септември парламентът прие на първо четене Законопроекта за отпадане на ДДС за дарени храни с изтичащ срок на годност. Според новите текстове търговците ще могат да даряват без ДДС храни на стойност до 0.5% от годишния си оборот. Продуктите ще могат да се даряват до месец преди изтичане на срока им на годност. Според ресорния министър загубите, които ще претърпи бюджета от социалното решение, ако няма злоупотреби ще са в рамките на 7-8 млн. лв. годишно.

Механизмът, с който ще се урежда създаването на хранителна банка, функционирането ѝ и взаимоотношенията между нея и производителите и търговците на храни, както и контролът върху даряваните храни бе представен от финансовия министър Владислав Горанов в понеделник.

Хранителната банка

Предвижда се министрите на здравеопазването и на земеделието и храните да определят списък на това кои храни могат да бъдат дарявани и в какъв срок. Хранителната банка ще получава даренията и ще ги разпределя на тези, които имат най-голяма нужда. Това на свой ред ще се регламентира от министъра на труда и социалната политика в специален списък на институциите и социалните заведения.

"Хранителната банка трябва да гарантира връзката между това, че се дарява качествена храна и тя достига до когото трябва, затова изискванията, които сме заложили в законопроекта, са доста сериозни", обясни финансовият министър.

Предвижда се хранителната банка да бъде юридическо лице с нестопанска цел. Идеята е тя да е мястото за контрол от страна на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция по приходите.

По думите на Горанов хранителна банка ще може да се създава само, ако има покритие най-малко 30 % от територията на страната. За целта са определени и системи за отчетност, които ще са необходими за контрола на качеството на храните.

Това условие обаче може да се окаже трудно изпълнимо, тъй като  в момента хранителната банка достига до около 80 населени места. Не е ясно и от къде ще се набавят пари за създаването на инфраструктурата на хранителната банка.

От друга страна като проблем пред оператора може да се яви и трудното разпространение на малотрайните храни до крайнонуждаещите се хора в по-отдалечените региони.  

Църквата също да помага

"Това, което направи за гладните хора министър Горанов, е неоценимо", коментира законпроекта омбудсманът Мая Манолова. Тя напомни, че от данъчното облекчение няма да могат да се възползват ресторантите, блок-масите и топлите витрини на хипермаркетите, чиито изостанали храни също могат да бъдат дарявани. В тази връзка тя представи инициативата си приготвените храни, в ресторантите да достигат до бедните хора с помощта на  Българската православна църква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във