Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хората не обръщат внимание на новините за стимулите

Анализатор на Европейската централна банка вече е наясно защо е толкова трудно да се предвиди как потребителите ще реагират на икономическите стимули. Той твърди, че хората не винаги са "в час" за последните новини.

В проучване, публикувано на 4 декември, Иржи Слакалек отбелязва, че "повечето икономически модели приемат, че домакинствата използват цялата налична информация, за да вземат решение" (за бъдещото си потребление). Тези допускания обаче са "прекалено крайни" за някои икономисти. Това накарало Слакалек да направи някои корекции.  

Преработеният му модел след промените приема, че домакинствата осъвременяват очакванията си за инфлация и за безработица инцидентно - проучвания показват, че около една четвърт от тях го правят на всеки три месеца. Тези резултати, според експерта, създават нагласи, които пасват по-добре на действителните данни. Те са му позволили също да направи две основни заключения.

 Първо, обявяването на фискални стимули - което държави като Германия все повече са притискани да направят - не е достатъчно, за да убеди хората да харчат повече. Те трябва да видят парите.

Второ, обещанието за бъдещи парични стимули - инструмент, използван от големите централни банки, включително от ЕЦБ, като словесно волеизявление към обществеността за бъдещата им монетарна политика, може да се окаже проблематично. Просто защото "когато домакинствата имат незабавни очаквания, те не реагират особено на съобщения на централните банки и по този начин дават възможно обяснение на ограничения ефект от въпросните насоки", казва Слакалек.

Последният извод очевидно ще усложни живота на новия лидер на ЕЦБ - Кристин Лагард, която на 1 ноември пое щафетата на управлението от Марио Драги. В първия си монетарен диалог с Комисията по икономическа и парична политика на Европейския парламент на 2 декември госпожа Лагард обеща да предприеме "непредубеден" стратегически преглед на мандата на ЕЦБ и на инструментите за постигане на целевата инфлация от малко под 2 процента. Дамата каза, че "цялата общност" на централните банкери днес обсъждат как най-добре да дефинират средносрочните цели на монетарната политика. 

Задължението на ЕЦБ е да гарантира ценова стабилност при инфлация под, но близко до 2%, което промените в глобалното стопанство правят трудно постижимо. Инфлацията в еврозоната в момента е 1% и инфлационните очаквания са близки до най-ниските в историята равнища.

ЕЦБ смята да проведе "широки" консултации с акционерите преди да приключи прегледа. За последен път европейските централни банкери са правили подобно стратегическо преразглеждане през 2003-а. Важен акцент на сегашното е да се определи дали основната задача на ЕЦБ все още е валидна. По-специално, дали основната цел ще е симетрична, т. е. да се реагира и на ниската и на високата инфлация, а не само на последната и дали банката ще трябва да има възможност за отклонения от курса, за да постигне целта си.

Госпожа Лагард помоли европейските парламентаристи да проявят търпение и да не прекаляват с интерпретациите на думите й, защото се опитва да научи не само немски, но и езика на централната банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във