Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хонконг е загубил 4 млрд. долара депозити в посока Сингапур през юни-август 2019 г.

Демонстранти пеят протестния химн „Слава на Хонконг" пред държавните служби на 28 септември 2019 г. Снимка: Bloomberg

Хонконг може да е загубил депозити в размер на 4 милиарда долара, които са били прехвърлени в банките в конкурентния финансов център Сингапур между юни и август 2019 г., показват изчисления на една от най-старите инвестиционни банки в света Goldman Sachs. Периодът съвпада с ескалиращите антиправителствени протести и политически вълнения в китайската автономна зона, информира Ройтерс.

„Банковата система на Хонконг все още има достатъчно ликвидност в хонконгски долари, както и в чуждестранна валута“, въпреки че „този набор от данни е малко вероятно да намали опасенията на инвеститорите относно отливите на ресурс от Хонконг“, посочват от американската банка.

Антиправителствените протести обхванаха Хонконг през последните четири месеца, с ескалиращо насилие тази седмица, когато Китай празнува 70-годишнината на Народната република под управлението на Комунистическата партия.

През август обемът на депозитите в Хонконг възлиза на 13,6 трилиона хонконгски долари (1,73 трилиона щатски долара), според данни на Refinitiv Datastream. Но депозитите от хонконгски долари спаднаха през август до най-ниско ниво за повече от година, докато спестяванията в щатски долари се покачиха. Хонконгската валутна администрация (HKMA) посочи, че колебанията са „нормални“.

Централната банка заяви, че подемът в депозитите в щатски долари е обусловен от „прехвърляне на средства, което води до по-голям размер на депозитите в чуждестранна валута, направени от борсовия фонд“, а това подкрепя обменът на валутата в Хонконг. Към момента хонконгският долар се търгува на 7,8414 за долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във