Банкеръ Daily

Финансов дневник

Холивуд прави филм за Ружа Игнатова и измамата "OneCoin"

Историята на Ружа Игнатова и понзи схемата "OneCoin" ще бъде пресъздадена във филм. В главната роля ще е холивудската звезда Кейт Уинслет. Уинслет е и продуцент на лентата. 

Филмът ще бъде базиран на неиздадената на книга на Джен МакАдам и Дългас Томас - жертви на измамата OneCoin. Продукцията е озаглавена "Фалшиво!"

OneCoin е основана през 2014 г. от Ружа Игнатова в България. OneCoin следва типичната структура на многостепенна маркетингова схема, но е представена като криптовалута. 

Обещанията на създателите на  OneCoin бяха, че "валутата" ще се превърне в следващия Bitcoin, въпреки че не е базирана на блокчейн технологията. 

Въпреки няколко предупреждения от страна на вътрешни лица от криптоиндустрията и правителствени агенции, OneCoin продължи да бъде популярен, като множество хора от цял свят "изгоряха" с парите си. МакАдам, която създаде група за подкрепа на жертвите на OneCoin, казва, че тя и нейните приятели и семейство са инвестирали и загубили над 250 000 евро в схемата.

От 2017 г. Ружа Игнатова е в неизвестност, а от 2018 г. е обект на криминални разследвания. В САЩ тя и брат й са с повдигнати обвинения за ръководители на многомилиардна пирамидална схема за продажба на измамническата криптовалута OneCoin. Българската прокуратура също се ангажира по случая, но все още няма яснота за нейните действия. Брат й Константин Игнатов, изпълнителен директор на OneCoin се съгласи да свидетелства срещу сестра си. Инвеститорите са завели дело срещу OneCoin за измами в размер до 5 милиарда долара. 

"Фалшиво!" не е първото произведение, вдъхновено от схемата OneCoin. Телевизионно предаване на British Broadcasting Corporation (BBC) за Игнатова също е в процес на разработване. 

Ружа Игнатова присъства и в Досиетата "FinCen" - международно журналистическо разследване, за съмнителни финансови транзакции и ролята на водещи европейски и световни банки, които са обслужвали олигарси, престъпници и терористи

Facebook logo
Бъдете с нас и във