Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ХИПОФЕРАЙНС ЦИМЕНТИРА ПОЗИЦИИТЕ СИ В МЕЖДУНАРОДНАТА МОСКОВСКА БАНКА

Италианската банкова групировка Уникредит (UniCredit) оповести на 20 юни, че нейното германско поделение Байерише Хипо-унд Ферайнсбанк (HVB) е постигнало споразумение да купи още 26.4% от Международната московска банка срещу 395 млн. щ. долара. Продавач е Нордеа банк (Nordea Bank) - най-голямата скандинавска финансово-кредитна институция. В резултат на операцията общият размер на капитала с право на глас на Ейч Ви Би в руската банка ще се увеличи от 52.9 на 79.3 процента. Другите акционери са руска държавна институция и ЕБВР. Сделката трябва да бъде одобрена от надзорните органи в двете страни. Консултанти на купувача са щатската инвестиционна банка Мерил Линч (Merrill Lynch) и адвокатската кантора Алън енд Оувъри.
Очаква се до декември делът на Ейч Ви Би в Международната Московска банка да бъде прехвърлен на Банк Аустрия кредитанщалт (Bank Austria Creditanstalt), чийто мажоритарен собственик е германската кредитна институция. Съгласно споразумението за поглъщане на Ейч Ви Би от Уникредит през миналата година, австрийската банка е натоварена да управлява дейността на обединената структура в Източна Европа.
През май Банк аустрия кредитанщалт разработи генерален план за разрастване в Русия, който можеше да се изпълни единствено чрез увеличение на дела й в Международната московска банка, която от основаването си се грижи основно за големи корпоративни клиенти. Миналия месец обаче Ерих Хампел - главен изпълнителен директор на австрийската кредитна институция, посочи, че основно поле за растежа й са дребните банкови услуги - доста занемарена част от руския банков пазар. Хампел предвижда да увеличи пазарния дял на Международната московска банка от сегашните 2 на 10% в дългосрочен план. Към края на миналата година тя е имала общи активи за 5.53 млрд. щ. долара и чиста печалба 105.7 млн. щ. долара.
За Нордеа сделката разчиства пътя за поглъщане на друг руски кредитор, което скандинавският банков лидер е планирал да завърши до края на годината. Нордеа търси банка със силни позиции на пазара на дребни услуги и с 30-40 клона. Ръководството й обясни, че продава дела в Международната московска банка, защото е миноритарен и очаква да получи от сделката освободена от данъци капиталова печалба за близо 200 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във