Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хелзинки ще дисциплинира дисидентите

Финансовият регулатор на Финландия се опитва да отговори адекватно на нарушенията на указанията на Европейската централна банка за възнагражденията на акционерите на кредиторите от еврозоната. Повод за инициативата е обявеното на 1 януари решение на дребната местна банка Alandsbanken да плати почти четири пъти по-висок от препоръчителния размер на дивидентите за 2019-а. То беше определено като "неприемливо" от финансовия надзорник на страната (FSA). Кредиторът "дисидент" е действал без разрешението на контролния орган, който, призна, че на практика не може да направи почти нищо по въпроса.  

"Очакваме от банките да се съобразяват с препоръките, макар че ние не можем да ги направим законово обвързани", коментира за медиите FSA. И добави, че "е неприемливо финландска банка да отстъпи от общия европейски фронт по този пункт". 

Да припомним, че на 15 декември ЕЦБ вдигна забраната върху изплащането на дивиденти, но при условие, че общата сума на плащанията към инвеститорите и на обратното изкупуване на акции е под 15% от кумулативната печалба на съответната банка през 2019-2020-а или не надвишава 0.2% от коефициента на капиталова адекватност на първокласния капитал - което число е по-ниско. Alandsbanken обаче обяви, че планира да плати 59% от спечеленото през 2019-а като се мотивира с рекордната печалба за същата година.  

Таванът на банковите дивиденти, фиксиран от ЕЦБ, е доста по-строг отколкото във Великобритания и Швейцария и провокира критики от някои ниши на финансовия сектор. Решението на Alandsbanken пък определено е показателно, въпреки незначителната големина на кредитора. Мотивите на ръководството му не са необосновани и биха могли да се използват и от други дребни банкови институции. Въпреки това банкови анализатори очакват от другите играчи от бранша да се придържат към указанията на ЕЦБ.

"Нордеа банк", която е най-едрата кредитна институция както във Финландия, така и на Скандинавския полуостров, обеща да се съобрази с препоръките за дивидентите, но ще се сърже с ЕЦБ, "за да обсъди сумата, която смята да разпредели". Мениджърите на "Нордеа" отбелязват също, че банката е една от най-добре капитализираните в Европа. Alandsbanken, която е прекалено малка, за да е под прекия надзор на ЕЦБ, пък посочва, че последните указания не отчитат силните финансови позиции на някои кредитори. Нито дългосрочните рискове, които могат да възникнат, ако акционерите не получат своя дял от реализираните печалби в замяна на вложенията си. 

Финландският финансов надзорник обещава да влезе във връзка с кредиторите, които пренебрегват указанията на ЕЦБ. И не може да приеме, че "банка няма да се съобрази с препоръките". Контролният орган настоява финансовият бранш да прояви търпение, доколкото ограниченията върху дивидентите на ЕЦБ ще са в сила до края на септември. И след това, "поне във Финландия, ще е възможно за банките с достатъчен капитал да платят дивиденти накуп и за 2019-а и за 2020-а". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във