Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ХЕБРОСБАНК СМЕНИ НАДЗОРА СИ

СМЕТКИТЕ НА ЦУМ В БАНКАТА НЕ СА БЛОКИРАНИ

ХЕБРОСБАНК не се отказва от БИОХИМ. Покупката й фигурира между стратегическите цели на пловдивската банка. Те бяха представени на акционерите й на годишното общо събрание, което се проведе на 20 август 2001 г. в Пловдив.
За втора поредна година акционерите решиха печалбата на банката да не се раздава като дивидент. За 2000 г. тя е 13.706 млн. лв. - 204 915 лв. отиват във фонд Резервен, а другите 13 501 512 лв. остават като неразпределена печалба в собствения капитал на ХЕБРОСБАНК.
Общото събрание освободи от надзорния съвет на кредитната институция Алегзандър Уамънд и Доминик Бокор-Инграм. Техните места ще заемат Марго Джейкъбз и Дейвид МакМаан.
Американката Джейкъбз е директор на Ай Риджънт Груп и отговаря за инвестициите на групата в банки и недвижими имоти. От 1994 г. до 1996 г. тя ръководи екип на Кей Пи Ем Джи Пийт Маруик, Барентс Груп (KPMG Peat Marwick, Barents Group) в Москва. След това поема управлението на инвестиционни проекти на Ей Ай Джи Брънсуик Кепитъл Мениджмънт (AIG Brunswick Capital Management), които се осъществяват в руската столица и са на стойност над 300 млн. щ. долара. През 1997 г. е назначена за старши банков анализатор и специалист по стратегии в Юнайтед Файненшъл Груп (United Financial Group), където работи до 2000 година. Четиридесет и пет годишният Дейвид МакМаан е в структурите на Ай Риджънт Груп от 1998 година. В момента той е финансов директор на Ай Риджънт Груп Лимитид. Освен това е и член на Института на експерт-счетоводителите в Англия и Уелс.
В службата за вътрешен контрол на ХЕБРОСБАНК също бяха направени рокади. За главен контрольор на банката беше избран Николай Тодоров, който преди няколко месеца напусна Демирбанк (България), а негов заместник стана досегашният шеф на службата- Христо Кьосев.
Мажоритарен акционер с 98.16% в ХЕБРОСБАНК е регистрираната на Каймановите острови офшорна фирма Ай Риджънт Груп Лимитид. Тя е част от групировката на Риджънт, чиято друга дъщерна фирма - Риджънт Юропиън Пропърти купи в края на 1998 г. ЦУМ. През изминалата седмица в печата се появиха публикации, че Софийски градски съд е наложил запор върху сградата на ЦУМ и върху сметките на собственика му в ОББ, Райфайзенбанк (България) и ХЕБРОСБАНК, тъй като Универсалният магазин не се е разплатил с Бийстън енерджи - строителната фирма, която го ремонтира. Нейни собственици са британската Бийстън Хийтанс и българската Енергия Север, сред чиито учредители е Енергия 94, дружество, близко до Мултигруп.
Според публикация на в. Труд, Бийстън енерджи претендира, че ЦУМ й дължи над 1.1 млн. щ. долара, но е завела частичен иск за 342 246 щ. долара.
От ХЕБРОСБАНК категорично отрекоха да е идвало каквото и да било съдебно разпореждане за запориране на сметките на ЦУМ.
Според собствениците на магазина, строителните работи, извършени от българо-английската фирма, са некачествени и след завършването на ремонта са се появили дефекти, които са документирани. По повод на вестникарската публикация представители на Риджънт Юропиън Пропърти коментираха: Раздутият от в. Труд случай всъщност е елементарен съдебен спор за лошо извършена работа, каквито всекидневно се решават с десетки в съдилищата. Разликата е, че не всички намират място на първа страница на вестниците. Освен това юристите на Риджънт Юропиън Пропърти смятат, че съдът е извършил незаконосъобразни действия, определяйки обезпечение, чиято стойност многократно надвишава сумата на иска на Бийстън енерджи. Според тях, данъчната оценка на сградата на ЦУМ е 35 млн. лв., а претенцията на фирмата е за 342 246 щ. долара. Юристите са убедени, че издаването на тези обезпечителни заповеди не доказва, че Риджънт Юропиън Пропърти наистина дължи пари на Бийстън енерджи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във