Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ХЕБРОСБАНК ПЕЧЕЛИ ОТ АКЦИИ НА ЛУКОЙЛ И ЕЛЕКТРИМ

С близо 3 млн. лв. се е увеличил чистият приход на ХЕБРОСБАНК от ценни книжа за първите шест месеца на 2001-а в сравнение със същия период на миналата година. Причината за това са успешните операции по покупко-продажбите, които банката е извършила, с акции на руския петролен гигант Лукойл и на полската телекомуникационна компания Електрим. Според запознати със сделките, те са донесли на кредитната институция доход от 25% върху стойността на инвестицията.
ХЕБРОСБАНК е увеличила към края на юни и чистите си приходи от лихви, които са близо 11.98 млн. лв., докато година по-рано те са били 10.05 млн. лева. До средата на 2001-а банката е трябвало да задели за провизии само 900 хил. лв. - шест пъти по-малко, отколкото през първата половина на миналата година. За сметка на това обаче разходите й по икономически елементи са достигнали 15.7 млн. лв. срещу 12.1 млн. лв. през 2000 година. Нарастването на харчовете идва от инсталирането на нова информационна система в кредитната институция.
В крайна сметка чистата печалба на ХЕБРОСБАНК в края на юни е 5.1 млн. лв. и е с 1.4 млн. лв. повече от реализираната преди една година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във