Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ХЕБРОСБАНК ДАВА 20 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА БИОХИМ

От кавалкадата кандидат-купувачи, които през октомври миналата година проявиха интерес към БИОХИМ, в крайна сметка оферта за покупката й подаде само един - ХЕБРОСБАНК, собственост на регистрираната на Каймановите острови компания Ай Риджънт.Ком Лимитед. Предложението бе внесено в Банковата консолидационна компания на 24 януари около 16.00 часа от главния изпълнителен директор на ХЕБРОСБАНК Гаутам Вир и прокуриста й Александър Цачев. Двамата не се срещнаха с вицепремиера и изпълнителен директор на БКК Петър Жотев, тъй като по това време той водеше поредните многочасови разговори с мисията на МВФ.
До изтичането на определения срок - 17.00 ч., друга оферта така и не бе подадена, въпреки че до последния момент Търговска банка на Гърция поддържаше интереса си към приватизацията на ХЕБРОСБАНК.
Полученото едно-единствено предложение отново изправи БКК пред дилемата дали да започне преговори с кандидата, или да отложи приватизацията на БИОХИМ. Жотев винаги е подчертавал, че банката ще бъде продадена само на стратегически инвеститор. А и на няколко пъти бе обяснявал, че в такива случаи е добре да има конкуренция, която обикновено води до договарянето на по-добра цена. Освен това вицепремиерът успя да убеди мисията на МВФ у нас, че приватизацията на БИОХИМ не бива да се обвързва с конкретни срокове.
На 24 януари БКК разпространи съобщение, че ще се произнесе по офертата на ХЕБРОСБАНК след внимателното й проучване. Това бе потвърдено и от Петър Жотев на следващия ден, преди да замине за икономическия форум в швейцарския град Давос. Той обаче изобщо не коментира обстоятелството, че офертата е само една. Така че нищо чудно тази подробност и да не бъде взета предвид при продажбата на държавната банка.
ХЕБРОСБАНК е склонна да купи целия пакет от акции (99% от капитала) на БКК в БИОХИМ, като плати за тях 20 млн. щ. долара. При положителен отговор от страна на консолидационната компания, преди да плати, Ай Риджънт. Ком ще увеличи капитала на ХЕБРОСБАНК с левовата равностойност на сумата, договорена за покупката на банката.
Жотев тепърва ще решава дали тази сума е приемлива, дали ще води преговори с ХЕБРОСБАНК за увеличаването й, или ще отхвърли офертата и ще вкара БИОХИМ в трета поред приватизационна процедура.
При първия опит за продажба на банката БКК определи за предпочитан купувач НЕФТИНВЕСТБАНК. Тя бе предложила 10 млн. щ. долара за 67% от БИОХИМ и имаше готовност, след като я купи да увеличи капитала й със 17 млн. лв., като след това се слее с нея. Междувременно в края на миналата година БИОХИМ купи от БНБ сградата, в която се помещава централата й, като плати за нея 12 млн. лв. (5.63 млн. щ. долара) - същите пари, с които БКК увеличи капитала на търговската банка.
Ако сега се стигне до сделка, БИОХИМ ще се слее с ХЕБРОСБАНК и от консолидацията ще се роди четвъртата по големина кредитна институция в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във