Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Хазната оскуба държавните фирми

Финансовото министерство е прибрало над 630 млн. лв. от неразпределените печалби на държавните фирми за последните три години, призна вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в петък, 24 февруари. През 2009 г. са иззети в полза на държавния бюджет 344 млн. лв., през следващата година - 112 млн. лв., и за 2011 - 174 млн. лева. Червеният депутат Димчо Михалевски направи уточнението, че през 2008 г. са иззети печалби само за 80 млн. лева. Михалевски застъпи тезата, че ключови държавни компании, някои свързани и със сигурността, са лишени от огромни средства, които биха могли да инвестират и да се увеличат още повече печалбите им. За пример той даде Ръководство въздушно движение, чиито баланси за три години са олекнали с 200 млн. лв. извън корпоративния данък. Български енергиен холдинг пък за същия период е лишен от 182 млн. лева. От друга страна, от държавните ВиК дружества са иззети 6.5 млн. лв. през 2009, 7.5 млн. лв. през 2010 г. и 8 млн. лв. през 2011 година. Това според депутата удря спирачка на инвестиционните планове на тези дружества, насочени предимно към ремонти и към подновяване на мрежата, което пък се отразявало в завишените цени на водата. Той даде и пример с Фонд Флаг (за общините), в който държавата е внесла при създаването му 30 млн. лв., а вече са изтеглени 6 млн. лева.


Дянков не се предаде и заяви, че е по-добре да се изземе част от печалбата, отколкото да се плащат рекордни бонуси за стотици хиляди левове на висши управленци. Дянков се закани да поиска справка от Сметната палата кои от членовете на министерските екипи през години са били и в директорските бордове на държавните фирми, колко пари са получили в това си качество, защото така се източвала държавната хазна. По тази тема червената депутатка Корнелия Нинова заяви, че за 2010 г. Дянков е дал на заместника си Владислав Горанов бонуси за 18.5 хил. лева. Дянков уточни, че парите били в пъти по-малко. Нападателната дама разкри, че за миналата година икономическият министър Трайчо Трайков е взел 36 хил. лв. бонуси. Истината е, че през всичките години на прехода администраторите от всички бои стояха плътно до тази ясла.


Тези разправии миришат на популизъм, защото бонусите и неразпределените печалби на държавните компании са две коренно различни неща. Бонусите са част от финансовия резултат преди облагането му с данъци, от който се формира неразпределената печалба. Освен това те са смешно малки в сравнение със сумите, които държавата изземва от своите дружества. Всъщност именно в това изземване е големият проблем. Неразпределената печалба е част от собствения капитал на компаниите и е елемент от финансовата им стабилност. Намаляването й води до декапитализация с всички негативни последици. Да напомним, че точно по тази причина БНБ забрани на банките да си изплащат дивиденти на акционерите си или ако го направят, да компенсират сумите с увеличаване на капитала си. Точно затова банковият ни сектор все още е стабилен. Дянков е наясно, че като изземе неразпределените печалби на държавните дружества, ще подкопае финансовата им устойчивост. Депутатите от опозицията доста точно описаха сценария, по който ще се развият събитията за компаниите, чийто капитал е намален - заради снижената ликвидност те ще бъдат принудени да вземат нови банкови кредити, които ще ги вкарат в нови разходи за обслужване на лихви, такси и комисиони, дейността им ще се свие, вероятно ще бъдат освободени служители, а някои фирми дори могат да фалират. Това са възможните последици от укрепителните мероприятия на финансовия министър, предназначени да попълнят финансовите пробойни в хазната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във