Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хазартни игри: Скандал в парламента, оставка в НАП и нова атака от Божков

Темата за облагането на хазартните услуги в България доминира дневния ред в петък (26 юни). БСП влезе в остър спор с финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарното му изслушване. В крайна сметка бе взето решение до 10 юли Горанов да предостави информацията за това дали конкретни хазартни оператори са плащали различни такси за услугите, които предлагат, т.е. дали са облагани с  20% такса върху комисионната или 15% върху оборота. Различното третиране на хазартните компании на Васил Божков е в основата на голяма част от обвиненията срещу него.

По думите на финансовият министър проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта далеч не започват в началото на 2015 г. Той обясни, че още от 2013 г. за много хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилагат 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози. По този начин Горанов намекна, че и при управлението на БСП са се развивали схемите на Васил Божков.

"Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 от един и същи човек именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз", каза още министър Горанов.Според него последиците от това са, че държавните такси за разлика от данъците, не са изрично упоменати в наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса ,не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци.

Реакцията на боса на "Нове Холдинг" не закъсня. Традиционно той коментира парламентарния дебат в социалните мрежи. "Въпреки пространното обсъждане на темата днес в Парламента и поредните директни въпроси към лицата БМБ, ВИГ и МКС чия е отговорността за поведението на ДКХ през последните 5 години – отговори от тях отново няма. Бойко, Влади и Менда мълчат уплашено с надеждата вината им да бъде забравена. Ще продължавам да задавам въпросите си, докато те не получат ясен отговор и не бъде поета конкретна отговорност. Истината няма как да бъде скрита", коментира Божков. 

В късния следобед бе съобщено, че директорът на дирекция „Контрол“ в Националната агенция за приходите Васил Панов напуска системата по свое желание. По-особеното в случая е, че Панов дълги години бе представител на НАП в Държавната комисия по хазарта, но бе сменен през февруари, когато бе арестуван и тогавашният директор Александър Георгиев. 

Основните упреци към Хазартната комисия са, че е допуснала Божков да ощети хазната със 700 млн. лв. от такси за предоставяните услуги от неговите хазартни компании. 

Самият Божков хвърли тежки обвинения към приходната агенция. Бизнесменът публикува в четвъртък снимки, на които се вижда как прокурор Кънев излиза от сградата на Националната агенция за приходите. Твърденията на Васил Божков са, че "през последните месеци прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП".

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по голяма част от делата срещу намиращия се в Дубай бизнесмен.

"Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж. Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами", се казва още в публикацията на Божков, срещу когото са повдигнати 18 обвинения. 

Прокурорската колегия във ВСС излезе с декларация в подкрепа на Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във