Банкеръ Daily

Финансов дневник

Харухико Курода отново е кандидат за шеф на Японската централна банка

Японското правителство номинира Харухико Курода за втори петгодишен управленски мандат начело на Японската централна банка. Кандидатурата му беше изпратена за одобрение от двете камари на парламента на страната, съобщи Ройтерс.

Изборът на ново ръководство на централната банка на Япония идва в момент когато страната и глобалните пазари бяха разтърсени в последните седмици от очакванията централните банки да намалят стимулите за пазарите.

Изборът на Курода за още един петгодишен мандат, след като сегашният му изтече през март, е знак за доверието, което премиерът на Япония Шинцо Абе има по отношение на усилията за изваждане на японската икономика от стагнация. 

В същото време властите в Токио предложиха Масайоши Амамия и Масадзуми Вакатабе за негови подгластници в Централнат абанка, което беше възприето от финансовите пазари като ясен знак, че японските управляващи нямат намерение да се откажат в скоро време от провежданите агресивни през последните години стимулиращи парични и лихвени политики.

Курода е бивш служител на финансовото министерство, бил е и президент на Азиатската банка за развитие. Той застана начело на централната банка преди пет години с обещание да извади третата по големина икономика в света от дефлационната спирала.

Днешните номинации са знак, че Японската централна банка вероятно ще запази в обозримото бъдеще настоящата си политика на рекордно ниски лихви и огромната си по размер програма за покупки на японски облигации. Това доведе до нарастване на акциите, търгувани на токийската фондова борса, като индексът Nikkei приключи днешната търговия с повишение от 1,19%, въпреки че по същото време японската йена продължава да поскъпва на валутните пазари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във