Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Хаос с безконтактното пазаруване

Летвата за плащане с карта без ПИН бе върната в някои търговски обекти от 100 на 50 лева.

Месец и половина след „официалното” вдигане на лимита за пазаруване с безконтактна банкова карта без въвеждане на ПИН от 50 на 100 лева, хаосът е пълен. Това показа проверка на в. „БАНКЕРЪ” в различни по големина търговски обекти.

Във верига магазини за храни и напитки с изненада открихме, че лимитът след като е бил 100 лв., е върнат обратно на старото си ниво от 50 лева. Това е станало точно по време на замяната на извънредното положение с извънредна ситуация.

Обяснението на касиерката обаче беше, че ръководството на търговския обект е поискало това от банката, чиято собственост е ПОС терминала. Според служителката имало скандален случай, при който дете се възползвало от високия лимит без авторизация и си „напазарувало” важни за него неща с последните налични пари  в картата на баща му и без негово знание. Родителят вдигнал огромен скандал на магазинерите без те да имат вина. Настоявал при всяко плащане с безконтактна карта да се иска личната карта на клиента. Това принудило шефовете на магазина да поискат по-нисък лимит.

Радостната новина „Пазаруваме с карта на ПОС-терминал до 100 лева, без да вкарваме ПИН-код” излезе на 26 март. Това гарантира по-висока степен на безопасност в условията на пандемия, понеже клиентът не само няма да докосва банкноти, но и устройството за въвеждане на ПИН-код, обясниха банкери.

Дотогава  лимитът за безконтактно плащане беше 50 лева.

Промяната първа въведе ОББ

и тя стана валидна за всички безконтактни дебитни и кредитни карти, издадени от финансовата институция.

Поради необходимост от техническо време за обновяване на софтуера на всички ПОС терминали на Обединена българска банка, както и на останалите банки в страната, е възможно в определени търговски обекти новите условия да не са приложими веднага, предупредиха в началото на април банкери. Всички банки обаче се наредиха в редицата на загрижените за здравето на хората и се похвалиха, че вдигат лимита. 

Картодържателите на Мастеркард получиха златна възможност да се възползват от по-безопасно плащане на ПОС-терминал. От международната компания се похвалиха, че увеличават лимита за плащане без ПИН в 29 държави, сред които и България.

От VISA се засегнаха и споделиха, че всъщност те са автентичния "родител" на идеята за по-високия лимит, но не търсели гласност.

Направени бяха и изследвания, които показаха, че в големите магазини все повече хора предпочитат да плащат с карта, за да не пипат банкноти и монети, минали вече през хиляди ръце. Според ръководителя на Катедрата по хигиена в Медицинския университет в Плавдив проф. Емил Воденичаров коронавирусът се задържа върху банкноти 24 часа, а върху монети – 30 часа. 

Вдигането на лимита стана

по време на навлизане на новата Европейска директива PSD2, която ЕС наложи през септември 2019 г. за всички безконтактни плащания във физически търговски обекти. Тази мярка се очаква да осигури на потребителите защитени плащания. Тя изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово плащане, когато правим 6-а поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни трансакции, за които не сме въвели ПИН, достига 300 лева (кой от двата критерия ще се прилага на практика зависи от банката издател на картата). 

Банка ДСК например стриктно спазва изискването за сигурност, казаха от там.

За всяка шеста транзакция,

независимо колко време след първата е извършена тя, се изисква ПИН.

От банката обаче обясниха, че лимитът от 100 лв. не е задължителен за търговските обекти – техни контрагенти, а въпрос на желание и избор. Затова било възможно дори и в рамките на една търговска верига да има ПОС терминали, които работят с новия, а други – със стария лимит. Иначе от трезора отрекоха да са свивали лимита, въпреки че и на техни терминали е засечен лимит от 50 лева. 

От УниКредит Булбанк обясниха, че ПОС терминалите се настройват дистанционно. Ръчна настройка на ПОС терминалите се налага при устройствата, които имат проблем с връзката. Към момента в 92% от търговските обекти с ПОС терминали на банката лимитът е вдигнат от 50 на 100 лева.

Колкото до връщането на стария по-нисък лимит на места потърсихме за коментар експерт от най-висока компетентност.

"Няма политика на връщане на стария лимит от 50 лева", каза специално за „БАНКЕРЪ” Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на "БОРИКА- БАНКСЕРВИЗ“.  Според него балансът е между риска на плащането (от гледна точка на това, че всеки, който намери карта може да плати от името на притежателя й) и риска от заразяване с корона вирус от копчетата на търговския терминал. Затова всеки търговски обект и всяка банка имали пълна свобода да решават.

Осъществяването на

плащането до 100 лв. без ПИН

обаче зависи както от „настройката” на картата, така и от ПОС терминала - дори в по-голяма степен. В схемата са замесени три субекта – банката, оператора и търговския обект и всеки от тях може да избира лимита. Самите четящи устройства - търговските терминали, са различна собственост. Обикновено малките магазини ги наемат срещу месечна такса от БОРИКА или от банка, а големите си ги купуват и стават тяхна собственост. 

Банкери коментираха, че има обекти, които ограничават  плащанията по безконтактен път дори за суми под 50 лева. Така че клиентът може да бъде изненадан в различна степен във всеки обект.

 

 


Къде сме ние?


Колкото и да сме гъвкави и динамични в безконтактните картови разплащания, все пак българският пазар на дигитални разплащания изостава спрямо Западна Европа.

Статистиките за България обикновено са доста по-консервативни, но аз смятам, че нещата на практика са по-добре, каза Вучев. Разплащанията растат с близо 20% на година. Преди години потребителите в Западна Европа правиха близо 10 пъти повече транзакции на POS терминал. Сега нещата са по-различни. Новите услуги тук се приемат сравнително бързо. Желанието на клиентите  да плащат електронно е голямо и това е ключово за развитието на пазара“, обяснява Вучев.

От Mastercard отчитат, че 75% от всичките й трансакции в Европа вече са безконтактни. Увеличението на безконтактните лимити означава, че клиентите и търговците скоро ще могат да извършват и получават повече от своите плащания бързо и сигурно, без да е необходимо да въвеждат ПИН код или да използват пари в брой.

В някои държави като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша, промяната бе наложена за постоянно, а други ще я предложат временно, за да помогнат на потребителите да пазаруват лесно и с минимален риск от докосване на различни повърхности по време на световната пандемия. Увеличения в региона има в Северна Македония и Албания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във