Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ХАМПАРЦУМЯН НАЧЕЛО НА БУЛБАНК?

Новината, че Левон Хампарцумян ще е новият председател на управителния съвет на най-голямата българска банка БУЛБАНК и неин главен изпълнителен директор, най-сетне даде отговор на въпроса кой ще заеме мястото, което Чавдар Кънчев не зае. През октомври 2000 г., когато УниКредито и Алианц купиха БУЛБАНК, промениха структурата й на управление от едностепенна в двустепенна и предложиха на Кънчев председателското място в управителния съвет, но той отказа. Досега тази длъжността временно изпълняваше Луиджи Ловальо. Осведомени източници твърдят, че решението за сегашното назначение на Хампарцумян е пазено в тайна заради парламентарните избори на 17 юни. Проверката на тази информация обаче се оказа не по-малко сложна от установяването на точните кандидатури за премиер и министри в правителството, което ще излъчи новия парламент.
Не се намери отговорен служител от БУЛБАНК, който да потвърди, че Хампарцумян наистина е новият й главен изпълнителен директор. От преслужбата на банката дадоха на в. БАНКЕРЪ следния отговор:
Нали знаете, че въпросите с назначаването и освобождаването на мениджърите се решават от надзорния съвет, а неговите членове са в Италия. За такава информация се обръщайте към преслужбата на нашия собственик УниКредито.
Но Вивияна Вестручи от преслужбата на италианската банка също не можа да каже дали в ръководството на БУЛБАНК ще има промени. Тя дори не бе чувала името Левон Хампарцумян, но обеща на репортер на в. БАНКЕРЪ да провери дали той ще оглави банката, като попита българските си колеги. Така пресслужбите на БУЛБАНК и на нейния собственик за втори път - само за месец, се завъртяха в омагьосан кръг.
А новината, че Хампарцумян ще поеме управлението на БУЛБАНК, вече от седмица се коментира от цялата финансова общност. Дори царските икономисти от НДСВ, които следят отблизо процесите в най-голямата българска банка, твърдят, че сегашният шеф на Агенцията за приватизация бил подписал предложения му от БУЛБАНК мениджърски договор. Мненията им се различават единствено по въпроса какъв точно пост ще заеме Хампарцумян. Някои смятат, че той ще е главен изпълнителен директор и председател на УС на БУЛБАНК, докато други са убедени, че Хампарцумян ще бъде назначен за изпълнителен директор на мястото на Момчил Андреев, който ще напусне банката през юли.
За да получи ясен отговор на всички тези въпроси, в. БАНКЕРЪ изпрати факс до Луиджи Ловалио, в който го помоли до редакционното приключване на броя да потвърди или да отрече информацията. Тъй като г-н Ловалио не изпрати отговор, в. БАНКЕРЪ си запазва правото да публикува мнението му, когато той прецени, че има такова по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във