Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хампарцумян: БНБ пропусна момента да спаси КТБ

КТБ може да бъде спасена, това теоретично е възможно, но дали на практика може да се случи ще кажат хората на базата на одиторските доклади на експертите. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Според него централната банка пропусна момента, в който да се случи най-оптимистичния вариант за КТБ. „Сега трябва да се вземат в предвид техническите анализи на банката, когато се вземе окончателното решение. Мисля, обаче, че трябва да се направят всички усилия, хората с по-високи от 100 000 евро, да получат максимално близко до тези средства. Но това зависи как ще отвори врати тази банка – там технологично са възможни различни сценарии , като най-драматичния е да бъде обявена в несъстоятелност, а оптимистичният - да генерират приходи и печалби, които да направят възможно разплащането с клиентите“, обясни председателят на банковата асоциация.

Според Хампарцумян как ще се развият нещата в КТБ ще стане ясно в следващите два-три месеца.

В рамките на няколко месеца – най-вероятно в средата на септември одиторите, които работят, ще бъде ясно какво ще се случи. Но те ще отговарят за всеки ред, който напишат. Затова ще са им необходими няколко седмици още, за да се подпишат спокойно под този доклад. Но през това време БНБ и правителството ще трябва да обмислят възможно най-добрия сценарий. Надявам се МВФ да подпомогне този процес, посочи Хампарцумян.

Той коментира още, че ликвидна подкрепа от държавата се дава до 72 часа, „без въпроси, без да се интересуваме какво става в банката”, за да бъде овладяна банковата паника. След това паниката спада и банката продължава своята работа.

Според банкера случилото се е показало, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е с неустойчив бизнес модел и е избран път на бърз растеж, който не е донесъл успех.

Facebook logo
Бъдете с нас и във