Банкеръ Daily

Финансов дневник

Хакери атакуваха Credissimo

Хакери атакуваха Credissimo. Днес, 13.11.2017 г. е засечено масово разпространение на електронно писмо (СПАМ/вирус) от трето лице, вероятно намиращо се извън територията на България.

В ролята си на отговорна финансова институция, Credissimo незабавно уведоми МВР, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на личните данни и заяви своята готовност за сътрудничество при необходимост.

След направена незабавна проверка, службата за Борба с компютърни престъпления, установи - „Не е извършена хакерска атака към фирма Кредисимо и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията.“ 

Хакерите използват неправомерно, добре разпознаваемото име на компанията, като авторитетна институция за обществото, с цел да заблудят получателите.

Credissimo предупреждава всички потребители, че това е подвеждащ имейл, целящ инсталиране на вирус. Съветваме ви в никакъв случай да не отваряте писмото и прикачените файлове, както и да ги изтриете незабавно.

Във фалшивото писмо, представено от името на Credissimo се посочва, че клиентът има просрочени задължения, като се изисква в кратък срок да бъде платена „дължима“ сума.

Измамните мейли са със следното заглавие: Покана за плащане на просрочено задължение/за доброволно изпълнение.

Подобни атаки са все по-често срещано явление, злоупотребяващо с имената на световни лидери, със спечелено потребителско доверие като PayPal, Google, Amazon, Netflix, eBay, Apple.

В България хакерска атака бе направена, преди по-малко от месец, с Национална агенция по приходите. Втора идентична атака е настоящата към Credissimo - неизменен лидер в онлайн кредитирането в последните три години.

Вестник „БАНКЕРЪ“ организира на 9 ноември миналата година конференция на тема "Дигиталното банкиране - бъдещето днес“, която също засегна темата за сигурността в онлайн среда. Фокусът бе насочен към безопасните разплащания и иновациите, които прилагат банките, за да гарантират сигурност на своите клиенти.  Повече за нея вижте тук http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/bum-na-digitalnoto-bankirane-mejdu-mokriia-podpis-i-hakera

Facebook logo
Бъдете с нас и във