Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гуверньорът на гръцката централна банка предупреди за риск на финансовия пазар

Управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреди страната да не се отмята от поетите ангажименти към кредиторите, след като излезе от последния от трите последователни спасителни плана, защото в противен случай пазарите ще я изоставят.

Пред в. "Катимерини" Стурнарас каза, че всяко отстъпление по отношение на ангажиментите може да постави Гърция пред големи рискове във време, в което тя може да е особено уязвима на финансовите проблеми в съседна Турция, Италия и на други места.

Атина излиза от спасителния план на 20 август и разчита на пазарите рефинансират нейния дълг след почти девет години на дългова криза, която доведе до свиване на икономиката й с 25% и принуди властите да въведат мъчителни мерки за строги икономии.

От разразяването на дълговата криза през 2010 г. четири последователни правителства се опитаха да спасят страната от дефолт, разчитайки на най-големите спасителни планове в икономическата история. Над 260 млрд. евро бяха отпуснати на Гърция от нейните партньори от еврозоната и от Международния валутен фонд. Атина се върна на борсите през юли 2017 г. с продажбата за 3 млрд. евро на облигации.

В началото на месеца Гърция получи последните 15 милиарда евро от продължилите 8 години спасителни програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

"Постоянството и упорството на гръцкия народ вече дават резултати", заяви изпълнителният директор на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг.

Той призова настоящото и бъдещите правителства в Атина да не отменят икономическите реформи.

Лидерите на еврозоната са на мнение, че трябва да се постигне споразумение за облекчаване на дълговото бреме на Гърция. Задълженията на страната сега възлизат на близо 180% от БВП.

Атина вече представи своя план за растеж на икономиката пред финансовите министри от ЕС.  

Преди два месеца гръцкото правителство и представителите на международните кредитори обявиха, че са сключили споразумение за 10-годишно отсрочване на крайния срок за връщане на 96 млрд. евро към Европейския механизъм за стабилност и още 10 години за плащанията по лихвите.

Това представляват близо 40% от цялата сума, която Гърция трябва да възстанови на еврозоната през следващите десетилетия.

Гърция пое ангажимент след излизането от спасителния план да постигне цел за първичен бюджетен излишък от 3.5% от БВП до 2022 г. и 2.2% до 2060 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във