Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гуверньорът на БНБ: За еврозоната трябва да запазим стабилността на публичните финанси

По пътя към Еврозоната България трябва да продължи с изпреварващия ръст на икономиката и да запази стабилността на публичните финанси. Това каза по време на 12-та среща на бизнеса с правителството Димитър Радев, управител на БНБ.

"Трябва да продължим с поддържането на изпреварващ икономически растеж при дисциплинираност на публичните финанси заедно с промените, които се извършват на пазара на труда. Това ще е отговорът за влизането в еврозоната. Ние имаме този нужен изпреварващ икономически растеж и балансирана фискална политика. Задачата на политиците  в Българя е да убедят западната публика, че в България институциите работят добре. Малко се знае например, че имаме стабилен паричен режим и евентуалното влизане в ERM II ще стане при фиксиран валутен курс. Няма изявление от ЕЦБ и БНБ за влизане в еврозоната, но когато чуете от тях изявление, това ще означава, че има пробив на политическия фронт“, заяви Радев. 

Гуверньорът каза също, че трябва да се предпазим от всички онези действия, които ще подкопаят линията на икономически растеж и стабилни финанси.

"Състоянието на банковата система е добро, капиталовата адекватност е над 22%, ликвидността – 39%, а печалбата за миналата година е над 1,2 млрд. лева, а  кредитната активност се увеличава с над 4,8% на годишна база, а лошите кредити са паднали под 11 на сто при 14% през 2014 г.", уточни Димитър Радев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във