Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гуверньорът на Бенк ъф Ингланд обяви биткойн за опасност

Управителят на Бенк ъф Ингланд Андрю Бейли заяви, че криптовалутите и подобни активи представляват опасност за обществеността.

"Честно казано, съм скептичен по отношение на криптоактивите, защото те са опасни", заяви гуверньорът пред британския парламент.

Бейли добави, че хората трябва да инвестират в криптовалути само ако са готови да загубят всичките си пари и предупреди, че активи като биткойн не изпълняват ключови функции на стандартно платежно средство.

В последните дни инвеститорите претърпяха сериозен срив на криптовалутите, въпреки стабилизирането в началото на днешната търговия. Възстановяването на пазара в началото на седмицата бе подпомогнато отчасти от коментари на Илон Мъск, че е водил преговори с биткойн копачи в търсене на по-екологични начини за "добиване", както и от новините, че милиардерът Рей Далио е инвестирал в биткойн.

Въпреки това инвеститорите до голяма степен обвиняват "Тесла" за спада. Той започна след като техногигантът на Илон Мъск обяви, че спира да приема биткойн като платежно средство за покупка на електромобили от марката. Самият Мъск добави допълнително напрежение, загатвайки, че "Тесла" може и да се раздели с монетите, които е закупила.

В същото време обаче китайското правителство заяви в петък, че възнамерява да „предприеме мерки срещу биткойн копаенето и търговията“ като част от по-широките усилия за предпазване от финансов риск.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във