Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гърция получи последните 15 млрд. евро от спасителните програми

Гърция получи последните 15 милиарда евро от продължилите 8 години спасителни програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

"Постоянството и упорството на гръцкия народ вече дават резултати", заяви изпълнителният директор на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг.

Той призова настоящото и бъдещите правителства в Атина да не отменят икономическите реформи, благодарение на които Гърция ще излезе на 20 август окончателно от спасителните финансови механизми.

Лидерите на еврозоната са на мнение, че трябва да се постигне споразумение за облекчаване на дълговото бреме на Гърция. Задълженията на страната сега възлизат на близо 180% от БВП.

Атина вече представи своя план за растеж на икономиката пред финансовите министри от ЕС.  

Преди два месеца гръцкото правителство и представителите на международните кредитори обявиха, че са сключили споразумение за 10-годишно отсрочване на крайния срок за връщане на 96 млрд. евро към Европейския механизъм за стабилност и още 10 години за плащанията по лихвите.

Това представляват близо 40% от цялата сума, която Гърция трябва да възстанови на еврозоната през следващите десетилетия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във