Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гърция може да има нов финансов министър

Новото гръцко правителство може да не включва финансовия министър Евклидис Цакалотос, който не искал да заеме отново поста от първия мандат на премиера Алексис Ципрас.

Според държавното радио в Атина лидерът на СИРИЗА имал проблем с това да го убеди да остане. В съобщението, цитирано от "Ройтерс", не се посочват причините за подобно разминаване, но агенцията припомня, че Цакалотос е член на фракцията "53+", част от която е недоволна, че партията се отдалечава от основни леви политически принципи в името на това да остане на власт.

Като алтернатива се сочи Георгиос Хулиаракис, който в момента е финансов министър в служебното правителство. Той също бе член на екипа за преговори с международните кредитори и е оценяван като технократ, но е известно, че Ципрас иска на финансовия пост да стои политическо лице.

Съставът на новия кабинет ще бъде представен по-късно днес. Засега е известно само, че Никос Кодзиас отново ще бъде министър на външните работи, а Панос Каменос - министър на отбраната.

Двата основни приоритета на новото правителство ще бъдат намаляване на дълговото бреме на страната и овладяване на имигрантската вълна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във