Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гърция и кредиторите пак не се разбраха

Гърция и нейните кредитори не успяха да изгладят съществуващите различия по време на разговори, проведени с надеждата за намиране на решение на застоя в спасителната програма на страната преди предстоящия изборен сезон в Европа, който през следващите месеци ще доминира дневния ред на стария континент.

Според "Уолстрийт Джърнъл", на проведената снощи среща на финансовите министри от еврозоната не се стигна до пробив, който да разчисти пътя за приключване на настоящите преговори за преразглеждане на гръцката помощ в размер до 86 млрд. евро. Има обаче натиск за постигане на окончателно споразумение до февруари, тъй като след това серията избори в Холандия, Франция, Германия и вероятно Италия биха могли да отклонят вниманието и да намалят интереса на европейските правителства относно предприемането на каквито и да са непопулярни отстъпки по отношение на Гърция.

Има ясна разбиране, че бързото финализиране на втория преглед на спасителната програма е в интерес на всички, заяви след срещата шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Той препоръча на техническият екип да ускори работата си с гръцкото правителство относно необходимите реформи, което да позволи бързо завръщане на мисията на кредиторите в Атина и постигането на споразумение на технически ниво възможно най-скоро.

След срещата Дейселблум и европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси казаха, че няколкото спорни въпроси по отношение на реформите трябва да намерят решение, преди преговарящите екипи да могат да се завърнат в гръцката столица. Ще продължим нашите контакти и подготвянето на почвата за връщане на нашите екипи в Атина, като се надявам това да стане възможно най-бързо, отбеляза Московиси.

Заключението на втория преглед по настоящата спасителна програма за Гърция се отлага повече от година и това забавяне води до притеснения, че преговорите могат да станат по-трудни, или дори невъзможни веднага, след като стартира изборния цикъл в Европа към средата на март.

Шефът на Еврогрупата също така не даде индикации, дали може да бъде прокаран мост по отношение на разногласията между ЕС и МВФ относно фискалните цели за Гърция, но заяви, че присъствието на Фонда в гръцкия спасителен план "не подлежи на коментар" за редица страни от еврозоната.

Трябва да се има предвид, че Гърция се нуждае от милиарди евро свежи спасителни заеми най-късно до юли, когато страната предстои да изплати падежи на големи по размер заеми. В продължение на месеци правителство в Атина беше приклещено между исканията на Международния валутен фонд за по-строги мерки на икономии и отказът на Германия да бъде обсъдено ново голямо облекчаване на гръцкия дълг.

Атина настоява водената от Германия еврозона, която е основен кредитор за страната, да преструктурира своите спасителни заеми така, че Европейската централна банка да може да включи Гърция в нейната програма за покупки на държавни облигации, известна като "количествени улеснения". Гърция вярва, че това би довело до сериозна подкрепа за нейната слаба икономика, но от своя страна ЕЦБ посочи многократно, че няма да започне да купува гръцки облигации, докато не бъдат разсеяни съмненията относно платежоспособността на Гърция.

Преди това обаче, Германия настоява Атина да приеме исканията на МВФ за допълнителни мерки на строги икономии. Успехът на текущите преговори е единствено в ръцете на  Гърция, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле преди началото на вчерашната среща на Еврогрупата.

Редица официални представители на еврозоната продължават да твърдят, че Гърция не може да избегне приемането на законодателство, включващо някои болезнени мерки, тъй като ключовите европейски кредитори не биха предоставили повече средства на Атина, ако МВФ не е доволен и не се присъедини официално към трета спасителна програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във