Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гърция е изпълнила 99 процента от условията за получаване на нов транш

Гърция е изпълнила 99 процента от условията за получаване на нов транш от европейска макрофинансова помощ, но ще го получи не по-рано от края на март. До такъв извод стигнаха финансовите министри от еврозоната на заседание на Еврогрупата в Брюксел.

"Гърция постигна много голям напредък. Изпълнени са 108 от 110-те съгласувани условия. Бих казал, че това са 99 процента, но още не 100 процента, а тази работа трябва да се доведе докрай", каза след срещата еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от ТАСС.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено уточни, че двете неизпълнени условия са извън контрола на гръцкото правителство. "Уверен съм, че те могат да бъдат изчистени скоро от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд", коментира Сентено.

Смята се, че останали две неизпълнени мерки се отнасят до приватизацията на старото атинско летище Елиникон и до продажбата на гръцкия газов оператор ДЕСФА.

Според ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг Гърция няма да може да получи поредния транш от помощ преди втората половина на март.

Заседанието на Еврогрупата бе важно, тъй като въз основа на констатирания напредък се очаква решение за отпускането на транш от 5,7 млрд. евро на Гърция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във