Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Гугъл" и "Дойче банк" влизат в "облачно" споразумение

"Гугъл" и "Дойче банк" са договорили дългосрочно сътрудничество, в което е включена и опция американската технологична компания да предоставя на германския банков лидер изчислителни услуги (включително сървъри, места за съхранение, база данни, мрежа за връзки, софтуер, анализи и проверки) чрез Интернет (в "облака"). Официалният контракт ще бъде подписан в близките дни и ще е поне десетгодишен, са споделили пред "Блумбърг" добре информирани източници, пожелали анонимност. Компаниите планирали също да правят съвместни инвестиции в технологии и да делят приходите от тях, което би означавало инженери на двете страни да разработват заедно иновативни продукти, твърдят още запознатите с въпроса лица.   

Главният изпълнителен директор на "Дойче банк" - Кристиян Сюинг - обяви още през миналата година стратегия, насочена към драстични съкращения на разходите, включително за информационни технологии. Той привлече на работа в кредитната институция и Бернд Лойкерт - бивш изпълнителен директор в германския софтуерен гигант SAP - с основна задача да ускори цифровизацията на банковите операции. 

Засега компаниите отказват коментар колко ще плаща "Дойче банк" за услугите на "Гугъл", а банкерите не споделят очакваната сума на спестените разходи от споразумението.  

През последните години европейските банки наливат милиарди евро в опит да модернизират информационните си технологии, като много често прибягват към възможността да вкарват повече собствени данни в облака. Което е добре дошло за големите американски доставчици на подобни услуги, включиелно за "Гугъл", "Майкрософт" и "Амазон". 

Германската сделка е сериозен успех за "Гугъл", който полага сериозни усилия, за да докаже, че "облачният" му  бизнес може да обсужва финансовия сектор. Досега едиственият едър банков потребител на щатския гигант е британският "Ейч Ес Би Си холдингс". Което все пак е постижение за Томас Кюриан, който в края на 2018-а оглави поделението за облачни услуги и определи финансовия сектор като една от ключовите си бази от потребители.

Сред последните "облачни" области на "Гугъл" попадат и други части на гигантската търсачка, като рекламният бизнес и инженерни екипи. Една от последните облачни сделки на американската компания е съвместна разработка на продукти за пътувания. Точно това вече се случва и за финансовия сектор, за който "Гугъл" се бори целенасочено от години.  

Растящата зависимост от щатските технологични гиганти предизвика сериозни тревоги сред колегите им от бранша в Европа, а банковите мениджъри призоваха компаниите от региона да разработят алтернативи. Самият Сюинг нарече "Гугъл" през 2018-а "най-голямата заплаха за традиционните банки". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във